Odbojka Odbojka na snegu

Zimske čarolije

snow-10

Prva zvanična sezona odbojke na snegu protekla je prema očekivanjima. Ono što je evidentno je da je dobila veliki broj poklonika širom kontinenta, odnosno tamo gde su postojali uslovi, a to je mahom na planinama. Odigrana su tri turnira, ispostavilo se da su Špindlerov Mlin u Poljskoj, Vagrin Klinar u Austriji i Plan de Korones u Italiji bili idealna mesta za pravu promociju “snou voleja”. Poslednji turnir u italijanskim Alpima bio je i kruna sezone. Kao da su se parovi na prva dva “zagrevali” i iščekivali treći kako bi pokazali sve što znaju. I pravi primer da je takjo su Italijanke Greta Ćikolari i Đulija Toti. snow-11Na prva dva turnira kategorije Evropske serije su gubile finalne mečeve, da bi pred svojom publikom konačno i trijumfovale. Prvo mesto u Plan de Koronesu doneo im je i zvanje “Kraljica snega”, čime su potvrdile da su se izuzetno pripremile za kratku, ali napornu, a na kraju uspešnu sezonu. U finalu su Italijanke bile uspešnije od Čehinja Dostanove i Knoblohove u dva seta.

Kada su muškarci u pitanju, nemački tandem Dorjan i Hauzer savladali su austrijsko – nemačku kombinaciju Šnecer – Švejkart sa 2:1. Inače, zbog najviše sakupljenih poena, iako celu sezonu nije igrao sa jednim saigračem, prikupio je poljski igrač Mihal Matija, pa je on postao “Kralj snega” za 2016. godinu.

snow-2Organizatori su izuzetno zadovoljni, sasvim sigurno i ljudi u Evropskoj odbojkaškoj konfederaciji. Pokazalo se da je ovaj zimski sport postao jedna od atrakcija, pored terena se odmaraju skijaši, ali je “uočen” i sve veći broj mladih koji su, neki i prvi put, uzeli ovu odbojkašku loptu u ruke.