Struka Treneri

FABRIKA NOVIH ŠAMPIONA

Nekada su to bili braća Grbić, Kovač, Boškan, Tanasković, Mešter, Mijić, Vujević, Gerić, pokojni Petrović i Brđović i mnogi drugi velikani. Danas su to neki „novi klinci“, Atanasijević, Jovović, Stanković, Podraščanin, Ivović, Kovačević  a spona između jednih i drugih bio je Ivan Miljković. Kao prvi potpredsednik Odbojkaškog saveza, od kada je izabran na tu funkciju, a u sadadnji sa ostalim članovima Izvršnog odbora, jedan od najboljih igrača sveta svih vremena je maksimalno podržao ideju da se u celoj Srbiji rade testiranja perspektivnih igrača najmlađeg uzrasta.

PozarevacZa celu priču je već ranije bio spreman dr. Bogdan Sretenović, iskusni trenerski vuk, koji je oformio tim ljudi sa kojima je počeo da „šparta“ po našoj zemlji.

– Evidentno je da imamo problem za dečacima, gde nema više toliko interesenata za odbojku, kao što je to slučaj sa devojčicama. Želeli smo da napravimo proveru talentovanih dečaka rođenih 2001. godine kako nam ne bi promakao neki od njih kao što je to bio slučaj u par navrata ranije. Moramo da ih držimo na oku i počeli smo sa testiranjima po regionima, gde dolaze oni najtalentovaniji. Cilj je da prvo napravimo širi spisak, a onda i da sve to svedemo na 36 imena dečaka koji će konkurisati za kvalifikacioni turnir za odlazak na Evropsko prvenstvo – kaže Sretenović.

Novi SadBilo je recimo slučajeva da jedan Marko Ivović uopšte ne bude ni na spisku juniorske reprezentacije, a letos je bio MVP Svetske lige, pa Dejan Bojović, za koga se takođe čulo tek kada je došao u najbolju seniorsku selekciju, a da nije bio ni na spisku juniorske.

– Trenutno je ideja koja se sprovodi sledeća… Pravi se baza podataka sa svim igračima koji dođu na testiranje. Pratiće se njihov razvojni put, snimaće se svaki trening, biće urađena detaljna analiza učinka treninga i utakmica. Vodiće se računa o zdravstvenom stanju, o rastu, razvoju, sve će to raditi medicinski “staf”, a davaće se i prognoza o njihovim mogućnostima. Za sada ćemo ovo raditi samo sa pionirima, ali verujem da će isti postupak biti i sa kadetima i juniorima.

NisKrajnji cilj je jasan, da se izvuku parametri i informacije na taj način “izbaci” što je moguće više igrača koji bi jednog dana konkurisali za najbilji tim naše zemlje. Takve stvari se u mnogim zemljama sveta već rade.

– Predsedkik Odbojkaškog saveza Srbije Zoran Gajić je dao punu podršku i gledaćemo da obuhvatimo što je više dece moguće. Počeli smo da radimo odmah, jer nema vremena da se čeka, vreme prolazi, a nama statistike potvrđuju da je dečeke koje interesuje odbojka sve manje.

SuboticaDo sada je tim koji pored dr. Bogdana Sretenovića čine selektori pionirske reprezentacije Ognjen Bulić I Bojan Mihajlović, kao i višegodišnji lekar svih nacionalnih selekcija dr. Ljuban Martinović, obišao nekoliko regiona.

– Bili smo u Novom Sadu, Kragujevcu, Požarevcu, Subotici, Nišu i Čačku, planiramo da uradimo testiranja najtalentovanijih još u Beogradu, a ako bude vremena i još u par gradova, možda se negde “krije” neki potencijal. Ne možemo se samo bazirati na završne turnire, da tamo gledamo najbolje. Dešava se da postoje izuzetno kvalitetni pojedinci koji ne mogu sami da “odvedu” tim na završni turnir, a bili bi možda interesantni bar za neki širi spisak reprezentacije – kaže Sretenović.

CacakProblem je na vreme lociran, odmah se pristupilo rešenju. Neće biti lako, to je sigurno, ali je isto tako sigurno da će ovakva “reakcija” sigurno doneti dobro srpskoj odbojci.

 

Skoro pa neverovatno

Kada bi ljude koji se bave odbojkom, neko pitao, da li znaju koliko recimo ima muških pionirskih ekipa u kragujevačkom regionu, teško da bi mnogi znali tačan odgovor. A to je poražavajućih – dve.

KragujevacU takvoj situaciji, nemaju takmičenje, pa su morali da se priključe regionu Braničevo i tamo se takmiče, što svakako uvećava troškove.

Malo je nedostajalo da se nešto slično desi i u Beogradu (!?) i to kada su juniori u pitanju, ali se u poslednji čas priključio šesti tim.

 

Svi na jednom mestu

Ono što je novina jeste da će se održati turniri regiona. To znači da će najbolje selekcije u pojedinim regionima igrati međusobno, da bi na kraju oni najbolji bili i nagrađeni.

– Najveća nagrada će im biti što će doći u situaciju da vide gde su u odnosu na ostale, ali i da znaju da neko vodi računa o njima. Plan je da se održe tri turnira, gde će igrati selekcije iz okoline grada koji ćemo odrediti kao domaćina, zbog smanjenja troškova. Najbolji će učestvovati na finalnom turniru, a videćemo gde će se on održati. Tako ćemo na jednom mestu imati sve igraće i imaćemo mnogo jasniju sliku kome treba posvetiti najviše pažnje.