Više od igre

Gde god nađeš zgodno mesto i mrežu razvuci

Neverovatno je šta sve može odbojka. To je verovatno jedinstven sport u svetu koji može da se igra na različitim podlogama, u različitim uslovima, po različitim, a opet istim pravilima i gde je zabava zagarantovana. Iz celog sveta dolaze slike na koji način oni koji vole ovaj sport gaje rivalitet, ali i ljubav prma odbojci.

Granica između Meksika i Amerike, 7720710-1000-1457965776-1p3pvkhtačnije žica, zamišljena je kao kreža, pa su pojedinci koji su čekali da pređu iz jedne u drugu zemlju, jednostavno odigrali par setova, tek toliko da „dobiju na vremenu“. Pravila nisu bitna, jer se dešava da jedan izađe, jer mora da nastavi put, a na njegovo mesto odmah uskoči „prva rezerva“.

Monasi su takođe ljubitelji odbojke, a igraju je u svojim odorama. monasiNije potrebno „razvlačiti“ linije po pravilima, već samo iscrtati, nekad granom ili kamenom, a nekad samo povući crtu nogom. I igra može da počne.

Sve su češći festivali odbojke koji okupe veliki broj dečaka i devojčica različitih uzrasta, sve u cilju popularizacije zdravog života i sporta uopšte. romaNajsvežiji primer je Rim, gde su organizatori razvukli beliki broj mreža duž cele ulice, od Pjaca Venecije sve do čuvenog Koloseuma. Bilo je i tribina, a sve je to „niklo“ preko noći. Uzitak jedinstven.

O odbojci na pesku se već mnogo toga ispričalo, svi koji su jednom bar probali da je igraju, postali su „zaraženi“ i svaki slobodan trenutak koriste za tu aktivnost ili vid rekreacije.

<> on June 27, 2015 in The Hague, Netherlands.

Naravno, Kaligfornija, odnosno tamošnje plaže, sinonim su za masovnost, a koliko ima terena, sigurno da niko nije prebrojao, može samo da se nagađa.

Sve popularniji je i snou volej. Preko mreže se igra i na snegu, već nekoliko godina, ali iz godine u godinu broj vrtoglavo raste.

A ima slučajeva gde je sve to u cilju zabave, jer nema linija, a mreža je okačena na dva drveta. pod-vodom-1Razlog zašto teren nije ograničen je prost, pod vodom je. Dušu dalo za atraktivne poteze, upijače, odbrane, ali i manjim poteškoćama prilikom skoka i kretanja. Ali koga briga, bitno je da se igra.

Ako bi se malo „prepravio“ stih čuvenog čika Jove Zmaja, onda bi sve moglo da stane pod jedno:

Gde god nađeš zgodno mesto, ti mrežu razvuci!