Aktuelnosti

KVALIFIKACIJE ZA OI (Ž) – KVALITET ZA USPEŠAN START

Prvi prava prepreka posle osvajanja zlata na Svetskom šampionatu, uspešno je prebrođena. Samim tim, za najbolje srpske odbojkašice uspešno je počeo kvalifikacioni turnir za naredne Olimpijske igre. U premijeri u Vroclavu, Tajlanđanke su samo opravdale naziv “uvek nezgodnog protivnika”. Kao i mnogo puta do sada, u određenm momentima utakmice, prosto su naterale plave dame da igraju (skoro pa) maksimalno koncentrisano. Ubedljiv trijumf je vrlo bitan, a kao dobra uvertira za drugi meč protiv Portorika (subota 17 časova), a posebno onaj poslednji, protiv domaćina Poljske.

– U svakom slučaju moramo da budemo zadovoljni rezultatom, ukoliko bi se u nekoj varijanti pravio krug. Nije ovo bila naša prepoznatlkjiva igra, ono što smo radili i što je trebalo da uradimo, pa mogu da kažem da smo opvaj susret dobili kako se kaže – na “suvi” kvalitet. Mnogo toga je zavisilo od naših najjačih smečera u fazi napada, a protiv iole bolje blokerske selekcije nego što je to Tajland, biće mnogo teže. to moramo da promenimo već u narednom meču, a pogotovo u utakmici protiv Poljske, da popravimo malo igru i verujem da neće biti većih problema – ocenio je meč selektor Zoran Terzić.

Počelo je silovitim servisima, koji su uz blok u porvom setu bili najjače oružje. Na srpsku slavu Svetog Iliju gromovnika, tandem Mihajlović – Bošković, delovao je upravo tako. Razornim udarcima sa čeone linije su praviloe velikih problema Tajlanđankama, koje nisu znalke šta ih je snašlo u prvom delu utakmice. Na sve se to nadovezao dobar napad i nekako mimo svih očekivanja ubedljivo, naš tim je poveo. Tada su protivnice počele polako da prave probleme, malo du došle do daha, ušle u svoj ritam koji mnogim selekcijama ne odgovara, “opustila im se ruka” pa su posle dugog perioda izjednačenog rezultata povele sa tri poena prednosti (18:15). To je bio znak za Zorana Terzića, da malo svoj tim podseti ko su i šta su u svetu ženske odbojke, a one su to odmah shvatile. Tok igre je bio promenjen, rezultat najpre udvostručen, a onda plavu mašineriju nije moglo ništa da zaustavi.

Blok Vrc– Znali smo da neće biti lako i svi zaslužuju čestitke za pobedu nad selekcijom koja nam uvek pravi određene probleme. Odlično smo odradile posao, krenule jako u meč, a kada smo prvi set dobile lagano, skoro pa i bez neke igre, došlo je do malih problema. Oni su nastali upravo iz razloga što nismo imali priliku da igramo, da se uigravamo, ali kako je meč trajao uspevalio smo da nađemo model igre koji je bio dovoljan za pobedu – rekla je Mina Popović, koja je jedina nova u postavi koja je osvojila zlatnu medalju na Svetskom prvenstvu u Japanu.

Prva prepreka je uspešno prebrođena, sledi Portoriko, koji je svakako najslabiji u grupi, ali čije su odbojkašice pokazale da znaju da kazne svako eventualno opuštanje.

– Moramo da igramo maksimalno. Nisu nam nepoznate, sastali smo se jesenas na Svetskom prvenstvu. Nama su ove tri utakmice od izuzetnog značaja, ne sme da se desi opuštanje, imamo prostora za još daleko bolja izdanja nego protiv Tajlanda i verujem da će se to videti već protiv Portorikanki – očekuje Brankica Mihajlović.

Trijumf bez izgubljenog seta je ono što se priželjkivalo i što je u krajnjem slučaju bilo i realno. Isto kao što se očekuje i što je realno da i naredna dva susreta evropski i svetski šampion, i finalista prošlih Olimpijskih igara, ostvari sličan učinak i ekspresno overi vizu za Tokio.

A grupa, rezultati, prvo kolo: Srbija – Tajland 3:0, Poljska – Portoriko 3:0,

B grupa, rezultati, prvo kolo: Kina – Češka 3:0, Turska – Nemačka 3:1,

C grupa, rezultati, prvo kolo: Argentina – Bugarska, SAD – Kazahstan,

D grupa, rezultati, prvo kolo: Brazil – Kamerun 3:0, Dominikanska Republika – Azerbejdžan 3:0

E grupa, rezultati, prvo kolo: Koreja – Kanada 3:1, Rusija – Meksiko 3:0

F grupa, rezultati, prvo kolo: Holandija – Belgija 3:0, Italija – Kenija 3:0,

 

Statistika Srbija Tajland