Liga nacija

LIGA NACIJA F6 (M) – POLUFINALE BEZ SRBA

Polufinale prve Lige nacija je ostalo neostvarena misija za naše najbolje odbojkaše. Poslednji osvajač Svetske lige, u neku ruku branilac trofeja u novoformiranom takmčenju, ujedno i domaćin završnog turnira, Francuska, ispostavilo se nije neko na kome će naši momci da se „vade“ posle poraza od Brazila. Bila im je potrebna najbolja utakmica ove sezone, a da sa druge strane „trikolori“ odigraju ispod mogućnosti, kako bi bili „u igri“ i probaju da ostvare pobedu u tri ili četiri seta. Odigrali su tri, ali su svi pripali Francuskoj i bez osvojenog seta, naš tim se vraća kući pre planiranog kraja.

Od prvog trenutka, uz podršku sa tribina i uvek protiv srpske reprezentacije izuzetno motivisanog Ngapea, domaćin je preuzeo inicijativu, videla se daleko veća želja, a to je počelo da daje rezultate. Izgleda da su plavi glavama i dalje bili u utakmici protiv Brazila, mada su na terenu izgledali slično kao na tom susretu. Francuzi su koristili svaku priliku da osvoje poen, bilo iz napada, bilo posle dobrog servisa ili uspešnog bloka. Daleko da naš tim nije želeo, ali kao da u pojedinim momentima ni oni nisu verovali da mogu da naprave čudo. U tri seta, gledajući rezultat, ali i igru, nisu bili ni blizu onog što im je bilo potrebno za polufinale.

Pošto su posle 2:0 za domaćina definitivno ostali i bez trunke šanse, Nikola Grbić je u trećem delu igre promenio sve igrače. Francuski tim je do kraja igrao sa najjačim sastavom, želeo je da pobedom obezbedi prvo mesto u grupi i to mu je vrlo brzo pošlo za rukom, pa su se pridružili Brazilu, Rusiji i Americi.

– Francuzi nam jednostavno ne leže, kao da imamo određenu psihološku barijeru i kao da čekamo da se desi greška arbitara ili da oni naprave dva, tri asa, pa da se to na neki način podsvesno potvrdi. Moramo da se resetujemo definitivno, da shvatimo da je ovo realna vrednost i da je to vidljivo bilo na terenu. U Ligi nacija ima jedno pet selekcija koje su bolje od nas, neke se nisu kvalifikovale za završni turnir, a neke su bile nekompletne. Treba da budemo realni i svesni vrednosti i da se preispitamo šta smo uradili, a šta treba bolje i da se što bolje spremimo za Svetsko prventvo – prokomentarisao je selektor Nikola Grbić.

Statistika Srbija Francuska

 

Sreda: Rusija – Poljska 3:1, Francuska – Brazil 3:2

Četvrtak: SAD – Poljska 3:0, Brazil – Srbija 3:0

Petak: Rusija – SAD 3:0, Francuska – Srbija 3:0

Subota: Francuska – SAD (14,00), Rusija – Brazil (16,30)

Nedelja: Za treće mesto (17,00), finale (20,45)