Liga nacija

LIGA NACIJA (M) – MAJSTORI DRAME

Za manje od 24 časa najbolji srpski odbojkaši su na gotovo istovetan način zabeležili dve pobede na turniru drugog vikenda Lige nacija, u Sofiji. Kao domaćina Bugarsku, tako su savladali još jednog favorita, Rusiju, i na taj način skoro da su nadoknadili dva poraza koja su imali u Kraljevi i koji su im bili veliko breme upravo pred ove mečeve.

Ono što razlikuje ova dva meča jeste da su u duelu sa “zbornajom” plavi momci imali malo više koncentracije, odnosno da je padova u njihovoj igri bilo manje, ali opet je taj – brek morao da odluči pobednika. Ruse je ustvari “razmontirao” igrač koji ih jako dobro poznaje, s obzirom da je nedavnu sezonu odigrao upravo u tamošnjem šampionatu – Dražen Luburić. Imao je “dvoboj” sa gorostasnim Dmitrijem Muzerskim, a i daleko raspoloženije “saradnike” u vidu svojih saigrača. Sada tek ostaje žal za izgubljenim utakmicama protiv Brazila i Italije u Kraljevu, ali sa druge strane, to kao da je iniciralo mnogo bolje partije u prva dva dana u Sofiji, posle kojih je tim Nikole Grbića bitnije popravio plasma na tabeli. Interesantan je i pogled na statističke podatke koji govore da su Rusi bili daleko upešniji u procentu napada, još malo pa za duplo bolji u bloku, ali su zato i više grešili, lošije primali servis, a to je, ispostavilo se, bilo presudno. Duel sa Australijom (nedelja 16 časova) trebalo bi da bude samo nastavak uspešne serije i igara, ali i rezultata.

VNL logo– Presudilo je strpljenje, tu nema dvojbe. Imali smo ga i kada nam nije išlo i kada je protivnik kigrao dobro, kada smo bili u rezultatskom zaostatku. Zato je bilo bitno imati strpljenja, ali i pokazati ono najbolje što znamo i umemo u ovom trenutku.pobediuti najpre domaćina, pa sada i Rusiju znači mnogo sa moralne strane. Bitna nam je svaka utakmica, pa shodno tome ne sme da bude bilo kakvog opuštanja protiv Australije koja čeka svoju priliku, da se zameni par igrača pa da probaju da naprave iznenađenja. Zato očekujem maksimalno ozbiljnost, angažovanost, ali opet i strpljenje. S obzirom na ogroman broj utakmica u non – stop igranju, mi treneri dolazimo u jednu sasvim novu situacuju, a to je vreme kada treba odmarati pojedine igrače, set, dva, celu utakmicu, sve preko toga je rizik. Videćemo, nadamo se dobrom, još boljim igrama naše selelcije – poručio je selektor Grbić.

 

Statistika Srbija Rusija