Liga nacija

VNL 2024. (Ž) – ŠTETA, BAŠ ŠTETA..

14. 6. 2024.

Devojke koje u Fukuoki predstavljaju srpsku odbojku u Ligi nacija 2024. odigrale su još jedan meč iz kog treba da izvuku pouke i koji bi trebalo jednog dana da im bude velika škola. Poražene su od Francuske (22:25, 22:25, 25:23, 21:25), možda jedine selekcije koja je trenutno u najjačem sastavu, jer se kao domaćini Olimpijskih igara pripremaju za tu manifestaciju, ali ostala je žal posle meča, možda još veća nego što je to bilo u duelu sa Holandijom dva dana ranije. Jer da je nekim slučajem ovaj meč mogao da se odigra ponovo teško da bi ishod bio ovakav bio bi potpuno drugačiji. Očigledno je da se ovaj tim još uvek bori sa pritiskom imena zemlje i učinkom koji srpska odbojka ima u svetu u poslednjih mnogo godina.

Imale su svoje šanse koje nisu iskoristile i zbog toga su na kraju sa razlogom bile neraspoložene. Jednostavno kada god je neki poen trebalo dobiti pod moranjem, čime bi se ili izjednačile sa protivnicama ili bar malo pobegle Francuskinjama, realizacija je bila ispod proseka. Rezultat govori sam po sebi, da su u svakom setu odlučivali detalji, ali oni su skoro uvek bili na strani protivnica. Stručni štab je probao izmenama da promeni nešto po tom pitanju, ali odgovor nije bio očekivan. Mnogo direktnih poena je selekcija Francuske osvojila posle loših servisa i napada srpskog tima, a i njihovo veće iskustvo od onog plavih devojaka, presuđivalo je u završnicama.

Šteta što nije zabeležen trijumf, jer bi to bila velika nagrada, ali i ogroman podstrek devojkama za nastavak njihove reprezentativne karijere. Međutim, odavno se zna da svaka škola mora da se plati i da ništa ne može preko noći. Ono što je bitno jeste da ne klonu duhom već da u poslednje dve utakmice Lige nacija 2024 daju sve od sebe i vrate se kući a da nemaju više za čim da žale. Japan je naredni rival (subota 12,20), a sve se završava duelom protiv Italije (nedelja 08,00).

256672516