Liga nacija

VNL 2024. (Ž) – VELIKI SET ZA BUDUĆNOST

12. Z. 2024.

Holandija je ovaj meč morala da dobije kako bi otišla na Olimpijske igre, za koje se najbolje srpske odbojkašice pripremaju već nekoliko dana. Sa druge strane mreže suprotstavio im se tim koji bi jednog dana trebalo da nasledi ono najbolje što Srbija trenutno ima u odbojci, tim koji čak 13 od 14 devojaka čine odbojkašice iz Super lige Srbije. Za njih Holanđanke do sada verovatno nisu čule, ali će ih posle ovog meča sigurno zapamtiti i pratiti njihove igre, s obzirom da su morale debelo da se pomuče kako bi pobedile budućnost srpske odbojke.

Jedan osvojen set možda i nije bila prava nagrada za ono što su na terenu prikazale Marija Miljević, Vanja Bukilić, Vanja Ivanović, Milica Medved, Ana Malešević, Minja Osmajić, Branka Tica, sedmorka koja je počela meč, ali i one koje su kasnije ušle i dodatno mučile velikog favorita, Mina Mijatović, Jovana Cvetković, Rada Perović… U prvom periodu plave su bile “u igri” do 20, poena, u drugom je situacija bila slična, a tada je odlučila bolja uigranost selekcije koja igra zajedno već godinama u odnosu na onu koja tek počinje da se upoznaje sa najjačom konkurencijom. A onda je usledila rapsodija, gde su srpske odbojkašice ispaljivale projektile iz svih oruđa, branile se kao najbolje azijske selekcije, dok su ih protivnice zbunjeno gledale. Set je osvojen na više nego ubedljiv način. Ali tada je holandski selektor malo podviknuo na svoje izabranice, zaustavio je neke napade koji su mu u prethodnom periodu pravile probleme, pa su triumfovale gde se od aplauza sa tribina upućenih poraženom timu verovatno nije čuo kamen koji je pao sa srca selekcije koja istini za volju zaslužuje igranje na Olimpijskim igrama.

Kada je reč o aplauzu, on je sa strane japanskih navijača, koji se razumeju u odbojku, bio iskren, što je samo devojkama pokazalo da su na pravom putu. Do meča sa Francuskom ima dovoljno vremena da se neke stvari promene na bolje i da se, zašto ne, zabeleži pobeda.

256671299