Aktuelnosti

ŽREB ZA PARIZ – PLAVE DOBRO PROŠLE

19. 6. 2024.

Par dana pred početak finalnog turnira Lige nacija, u Bangkoku je održan žreb za Olimpijski turnir. Najbolje srpske odbojkašice igraće u A grupi sa Francuskom, Amerikom i Kinom. U B grupi će igrati Brazil, Poljska, Japan i Kenija dok su članice C grupe Francuska, Turska, Holandija i Dominikanska Republika.

Može se reći da je srpski tim prošao dobro, s obzirom da je shodno lošim rezultatima u Ligi nacija izgubljeno dosta poena, samim tim i dobar plasman na svetskoj rang listi, pa su srpske odbojkašice žrebane iz četvrtog šešira. Francuskinje su se na olimpijski turnir plasirale kao domaćini, a ostale dve selekcije Kina i Amerika su šampioni sa prethodne dve najveće svetske sportske smotre.

Po novom sistemu koji je Svetska odbojkaška Federacija malo “zakomplikovala”, posle tri kola u grupi iz sve tri će u četvrtfinale po dve prvoplasirane i dve najbolje drugoplasirane. Po njihovom učinku napraviće se tabela od osam selekcija i parovi će se određivati uobičajenom metodom (1 – 8, 2 – 7, 3 – 6, 4 – 5), a potom po istom principu i učesnici polufinala.