Olimpijske igre

BOD MOŽDA VREDAN ČETVRTFINALA

28. 7. 2024.

Da je neko pre početka prvog meča na Olimpijskim igrama srpskoj reprezentaciji ponudio da igra pet setova protiv domaćina Francuske, verovatno bi veliki broj njih to prihvatio. Kada se meč završio, a trajao je upravo toliko i branilac zlata iz Tokija je triumfovao, videlo se nezadovoljstvo na licima najboljih odbojkaša Srbije, jer su, možda) mogli (još) i više. Ali, s obzirom na sistem takmičenja, da je bitan svaki set, svaki poen, u krajnjem slučaju i svaki bod, jedan osvojen protiv favorita uz ovakvu igru, a pred dva meča koja slede protiv Slovenije (utorak 17,00) i Kanada, mogao bi da znači da su momci koji trenira Igor Kolaković možda već sada blizu četvrtfinala, koje je bio, i još uvek je, primarni cilj.
Bez obzira na prepune tribine, na ogromnu podršku koju je imala Francuska selekcija, stiče se utisak da su momci, ovoga puta u crvenim dresovima, igrali onako kako se od njih i očekivalo, a to je bez pritiska, uz želju da pokažu ono što najbolje znaju. To im je posle hrabre igre donelo prvi set. Ali tada su domaćini videli da je đavo odneo šalu pa je Andreja Đani naredio napade iz svih raspoloživih oružija, što je urodilo plodom. Međutim, iako su domaćini Olimpijskih igara preokrenuli rezultat, kada su svi očekivali da će osvojiti tri boda, i srpski tim je pokazao koliko ima “dugačku klupu” i koliko svaki od momaka koji se u Parizu, želi da da svoj maksimum. Uspelo im je da izjednače, da osvoje veliki bod i da na lica velikog broja prisutnih u dvorani izazovu strah. Ipak, početak taj – breka su odigrali malo lošije, što su “trikolori” iskoristili i jednostavno uvećavali prednost koja je bila na kraju i preterana.
Ipak, bod protiv domaćina, veliki je, što se često kaže – kao kuća. I ne samo to, nego način na koji je osvojen uliva optimizam, da će protiv Slovenije biti još bolje i da bi meč protiv Kanade trebalo da overi plasman u četvrtfinale.

srb-fra statistika Srbija Francuska

REZULTATI

A GRUPA, prvo kolo: Francuska – Srbija 3:2, Slovenija – Kanada 3:1.

B GRUPA, prvo kolo: Italija – Brazil 3:1, Poljska – Egipat 3:1.

C GRUPA, prvo kolo:Japan – Nemačka 2:3, Amerika – Argentina 3:0.

 

STRUČNI UGAO – MILAN KATIĆ: Bez straha, sa osmehom i energijom

Najpre velike i iskrene čestitke mojim dojučerašnjim saigračima u reprezentaciji, na načinu na koji su počeli olimpijski turnir. Zna se da su ovo Igre na koje je jedna muška odbojkaška selekcija Srbije otišla, možda prvi put, bez bemena favorita. Međutim, zna se i to je nekako u krvi svima koji su bar jednom obukli dres reprezentacije, da kada se igra za državu, mora da se bori za svaki poen. I momci su tako odigrali od samog početka.
Pružili su hrabru igru, bez imalo straha, protiv velikog favorita ne samo u grupi, već i za osvajanje jedne od medalja, po mnogima i one najsjajnije. Mi smo uvek voleli izazove tipa igranja protiv sjajnih protivnika pred prepunim tribinama. Tako je bilo i ovog puta, i bilo je uspona i padova, i to je normalno, jer je ipak sa druge strane mreže aktuelni olimpijski šampion. Ali bez obzira na sve, nijednog trenutka se nije video strah, već samo osmesi i pozitivna energija. To se videlo kod svih igrača, a ovaj bod je delo kolektiva, jer se svi oni osećaju važnim činiocima u ovom timu i svako od njih želi da pokaže da je zasluženo tu gde jeste. Skoro svi su bili u terenu i dali doprinos osvajanju velikog boda. To je jako važno i zbog narednih mečeva u kojima očekujem još bolju igru i skoro sam siguran da će se plasirati među osam. A tada je sve moguće.
Mislim da smo mnoge stvari odradili jako dobro, ali sam siguran isto tako da mogu iste da budu još bolje. Stvarno nemam ništa da im zamerim, pa čak ni taj – brek, jer su u prvih par poena odlučivali santimetri, da ne kaže milimetri. Sve će se to verujem vratiti. Momci treba da izvuku ono najbolje, da dodaju, još par nekih stvari i da i dalje ne skidaju osmeh sa lica.