Olimpijske igre

OI ŽENE – TRI BODA U DRUGOJ BRZINI

29. 7. 2024.

Prepune tribine, mahom francuskih ljubitelja odbojke, videli su kako igra budući olimpijski šampion. Najbolje srpske odbojkašice prema očekivanjima nisu imale većih problema da zabeleže prvu pobedu na Igrama u Parizu, a meč protiv domaćina bio je onako kako su može se reći svi očekivali – kako pobednički tim tako i onaj koji je meč izgubio 25:17, 25:17, 25:22. Neko će reći da su se plave sa kamatom revanširale za poraz muške selekcije od “trikolora”, ali sasvim je sigurno da one o tome nisu previše razmišljale.

Dok srpska mašinerija nije apsolutno preuzela stvari u svoje ruke, trebalo je da prođe određeno vreme. U tom periodu Francuskinje nisu osvajale, već su dobijale poene, najviše zahvaljujući servis servis greškama plavih devojaka. A onda se u jednom momentu samo zahuktala mašinerija u kojoj su bile Maja Ognjenović, Tijana Bošković, Bianka Buša, Aleksandra Uzelac, Hena Kurtagić, Maja Aleksić i Silvija Popović. Nije to bilo ništa spektakularno, moglo bi se reći da su pomenute devojke samo ubacile u drugu brzinu. Proradio je servis, potom blok, a peti put prisutna na Olimpijskim igrama, Maja Ognjenović, razigravala je sve svoje saigračice. Pobednik nijednog momenta nije dolazio u pitanje, Srpkinje su uživale na terenu a Francuskinje jer su imale čast da igraju protiv velikog rivala. I u sigurnom ritmu (uprkos “poklonima” plavih i u trećem periodu), u pominjanoj drugoj brzini i okončan je meč. Zagrevanje je uspelo slede mnogo jači rivali, dolaze dueli sa Amerikom (sreda 17 časova) i Knom, ali i daleko širi repertoar onoga što devojke iz Srbije imaju da pokažu i što će svakako pokazati. Naravno, neće biti (baš toliko) poklonjenih poena rivalima, ali hoće onog zbog čega ih svi sa razlogom nazivaju najvećim kandidatima za zlatno odličje.

MR SERBIA FRANCE 29-7-2024 Statistika Srbija – Francuska

 

REZULTATI

A GRUPA, prvo kolo: Amerika – Kina 2:3, Srbija – Francuska 3:0.

B GRUPA, prvo kolo: Poljska – Japan 3:1, Brazil – Kenija 3:0.

C GRUPA, prvo kolo: Italija – Dominikanska Republika 3:1, Turska – Holandija 3:2.

 

STRUČNI IGAO – ALEKSANDAR VLADISAVLJEV: Razlika u klasi

Sigurna pobeda i jako dobar start. Bila je vidljiva razlika u klasi i to je osnovni utisak ove utakmice. Nijeje lako igrati prvi meč pred 10.000 navijača domaće reprezentacije, koja nema kvalitet, ali ima motiv da se pokaže pred svojom publikom i da dokaže da može da se nosi sa najboljim reprezentacijama na svetu. Ali sve je išlo onako kako treba, na našu vodenicu i zabeležena je rutinska pobeda posle sigurne igre. Raduje što su dve mlade igračice provele na terenu skoro čitavu utakmicu, Aleksandro Uzelac i Hena Kurtagić, i pokazale da su ozbiljna perspektiva srpske odbojke, na koje se računa i na ovom takmičenju ali i ubuduće. Sve konce u svojim rukama je držala naša selekcija. Uvodni delovi prva dva seta bili su identični, jer do polovine istih bilo je izjednačeno, a onda ubacivanje u višu brzinu i problema nije bilo. Popravio bi se određeni elementi i to je dovoljno da se, uz neke greške koje su standardno pravile Francuskinje, sve završi mnogo brzo. U trećem setu je bilo nekih promena u timu prevashodno na mestu dizača, ali i još par želja selektora da par igračica osete teren. Tada je došao do opuštanja i po rezultatu neizvesnijeg seta, ali sve je završeno kako treba. Nema nikakve brige zbog lošeg procenta napada Tijane Bošković, jer ona će svakako, verujem u svih pet narednih utakmica biti osnov naše igre i napadačkih akcija. Pohvalio bih Bianku Bušu, a statistika je samo potvrdila utisak da je odigrala dobru partiju u svim elementima, čak i u napadu koji nije njeno glavno zaduženje. Treba istaći i srednje blokere koje su odlično obavljale svoj posao naročito u fazi blokiranja. Sve ostalo će se dizati na viši nivo, a već treba razmišljati o meču protiv Kine koja je od povratka Žu Tin sasvim drugačiji i mnogo bolji tim nego onaj u prethodne dve godine kada nje nije bilo. Uopšteno, više nema slabih protivnika, na takmičenju od koga svi mnogo očekujemo i verujemo da će tako i biti.