Olimpijske igre

OI MUŠKARCI – SKUPO PLAĆENI TRENUCI KRIZE

29. 7. 2024.

Teško da je bilo kome, posle sjajnog otpora srpskih odbojkaša Francuskoj, padalo na pamet bilo šta drugo nego da će protiv Slovenije to biti još bolje. Očekivao se još koji bod, zašto ne i pobeda, jer su to dve selekcije koje uvek vode neizvesne i zanimljive duele. Međutim, desilo se ono što je malo ko očekivao, a to je ubedljiv maksimalan poraz (21:25, 19:25, 19:25) momaka koje trenira Igor Kolaković u meču koji je mogao da poprimi sasvim drugačiji tok. Ovako, ostaje još jedan meč u grupnoj fazi i prilika da se pobedom nad Kanadom (subota 21,00), što nije nerealno, šta više, obezbedi plasman među osam najboljih selekcija na Olimpijskim igrama.
Postoje utakmice u kojima presudi jedan detalj ili jedan duži ili kraći period dobre igre jednog rivala u kojoj se drugi ne snalazi. Iako su prvi set izgubili, najbolji srpski odbojkaši su u drugom dugo vremena imali konstantnu prednost od tri poena. Pri rezultatu od 15:12 kao da ih je neko omađijao. Slovenija je osvojila devet poena za redom i totalno preokrenula tok pomenutog seta, ispostaviće se na kraju i utakmice. Jer, u tom periodu Alen Pajenk je napravio dva asa, srpski odbojkaši su tri puta isterali loptu u aut za pa nekoliko santimetara, i još toliko puta su se protivnici uspešno odbranili i realizovali kontranapade. Oni svoju prednost, stečenu u samo nekoliko minuta, nisu prokockali i sa velikim samopouzdanjem ušli su u treći set. Videlo se koliko je na jednoj strani pomenuti period delovao pozitivno, a koliko je sa druge to bilo negativno, jer su plavi odbojkaši verovatno sve vreme razmišljali o onome što je bilo, i o prednosti koju nisu uspeli da iskoriste, kako bi se odvijao meč da su izjednačili… A Slovenci su “namirisali” da bi plasman u četvrtfinale mogli da obezbede već posle druge utakmice, što su nešto kasnije i uradili.
Da su se srpski odbojkaši trudili – jesu, da su mogli da odigraju bolje – mogli su, ali da ih je trenutak, koji je trajao malo duže koštao boljeg rezultata. Ostaje taj duel sa Kanadom u koji se polažu velike nade, koji je u kategoriji “biti ili ne biti” i do koga ima nekoliko dana i za oporavak i za dobru pripremu koja bi trebala da da ono što se od plavih očekuje.

SRB-SLO-1 Statistika Srbija – Slovenija

REZULTATI I TABELE

Muškarci
A GRUPA, prvo kolo: Francuska – Srbija 3:2, Slovenija – Kanada 3:1, drugo kolo: Slovenija – Srbija 3:0, Francuska – Kanada 3:0.
Treće kolo: Francuska – Slovenija, Srbija – Kanada.
PLASMAN: Slovenija 6, Francuska 5, Srbija 1, Kanada bez bodova.

B GRUPA, prvo kolo: Italija – Brazil 3:1, Poljska – Egipat 3:1, drugo kolo: Poljska – Brazil 3:2, Italija – Egipat 3:0,
Treće kolo: Italija – Poljska, Brazil – Egipat.
PLASMAN: Italija 6, Poljska 5, Brazl 1, Egipat bez bodova.

C GRUPA, prvo kolo: Japan – Nemačka 2:3, Amerika – Argentina 3:0, drugo kolo: Japan – Argentina 3:1, Amerika – Nemačka 3:2.
Treće kolo: Amerika – Japan, Nemačka – Argentina
PLASMAN: Amerika 5, Japan 4, Nemačka 3, Argentina bez bodova.

 

STRUČNI UGAO – SREĆKO LISINAC: Pajenk u nezgodan čas

Mora se reći da je Slovenija zasluženo pobedila i treba joj čestitati na tome, ali isto tako treba biti iskren pa kazati da bi utakmica imala drugačiji tok da je naša reprezentacija osvojila drugi set. Međutim, u tim momentima kada smo imali lepu prednost, i kada je trebalo da ih “slomimo”, na servis liniju je, u nezgodan čas, došao neko ko od svih njih servira najnezgodnije. Zna se da Alen Pajenk to radi na specifičan način i ta lopta ima nepravilnu putanju. Desilo se da je ta njegova serija trajala više nego što bi trebalo. Mišljenja sam da je Slovenija u elementu bloku odbrana, odigrala odlično, da su imali mnogo precizniji napad, a to se obično dešava selekcijama koje su vrlo uigrane. On je već godinama igraju zapaženu ulogu u svetskoj odbojci i verujem da su jedni od kandidata za medalju. Zato ovaj porazi ne sme teško da nam padne, a naročito zbog toga što i mi imamo šanse da se plasiramo među osam. Kanada nije protivnik koji je nepobediv iako u Parizu nema novih rivala. Ima nekoliko dana da se sve pripremi do tančina. Stručni stab i momci odlično štab znaju šta treba da rade. Nije nam prvi put da smo u teškoj situaciji a znamo da smo skoro uvek u tim trenucima znali da budemo i najbolji. Poslednji takav primer je Liga nacija u kojoj smo upravo pobedili Kanadu, pa verujem da tako možemo i ovog puta. Ovi momci zaslužuju apsolutnu podršku, daju sve od sebe i treba ih podržati.