Olimpijske igre

OI ŽENE – NEPRIJATNO IZNENAĐENJE

31. 7. 2024.

Verovatno su se 24 čas ranije najbolje srpske odbojkašice pitale kako su njihove kolege iz muške selekcije izgubile devet poena za redom u susretu sa Slovenijom. Na njihovu, i žalost svih onih koji za njih navijaju, nadmašile su taj neslavni rekord i u duelu sa Amerikankama polovinom prvog seta izgubile čak 10 poena. Amerika koja je na startu olimpijskog turnira poražena od Kine posle maksimalnog broja odigranih setova, nanela je timu Đovanija Gvidetija poraz istim rezultatom, anulirala svoj minus, a srpski tim naterala da stavi prst na čelo i dobro porazmisli i spremi se pred duel sa najboljom selekcijom Azije . Naravno, ovaj poraz ništa ne znači ali je došao neočekivano i na čudan način tačnije uz mnogo oscilacija.

Posle sigurne igre i vodstva od 14:12 kada se očekivalo da će se plava mašinerija zahuktati desio se krah. Protivnice su odigrale sjajnih nekoliko minuta, napravile pomenutu seriju i vrlo lako stigle do vodstva. Na iznenađenje mnogih isto su duplirale 15-ak minuta kasnije, videći se da su plave još uvek bile u šoku od gubitka prvog dela igre. Do tada je mogla da se uoči da je stručni štab plavih izvršio mnogo izmena, da je tražena postava koja može da odgovori naletima američke selekcije. I to se desilo jer su u naredna dva seta branioci Olimpijske bronze iz Tokija konačno bili na svom prepoznatljivom nivou. Uspele su da zaborave neprijatne momente i zaigrale u svom ritmu. Kada se očekivalo da će preokret biti potpun, odnosno da će srpski tim uprkos svim problemima biti pobednik ovog derbija, a posebno posle 8:5 u taj breku, desilo se opet suprotno. Najpre izjednačenje Amerikanki, potom nove izmene u timu plavih, pa tri set lopte za važećeg olimpijskog šampiona. Svetski prvak je spasao sve tri, ali kao da je ceo meč stao u toj četvrtoj meč lopti za selekciju koju trenira Karč Kiralji. Poen je dugo trajao, na kraju je pripao reprezentaciji Amerike, koja je uzdignutih ruku proslavila trijumf nad najvećim favoritom za osvajanje zlata.

Iznenađenje jeste, neprijatno jeste, ali ne znači ništa. Dosta je vremena do sledeće utakmice da se srede utisci da se ohlade glave i da se opravda gore pomenuto zvanje. Daleko od toga da bilo ko sumnja u ovaj tim i da ga posle ovog poreza neko ne vidi na najvišem stepeniku pobedničkog postolja.

MR SERBIA USA 31-7-2024 Statistika Srbija Amerika

A GRUPA, prvo kolo: Amerika – Kina 2:3, Srbija – Francuska 3:0, drugo kolo: Amerika – Srbija 3:2, Kina – Francusaka 3:0, treće kolo: Amerika – Francuska, Kina – Srbija.

PLASMAN: Kina 5, Srbija 4, Amerika 3, Francuska bez bodova.

 

B GRUPA, prvo kolo: Poljska – Japan 3:1, Brazil – Kenija 3:0, drugo kolo: Poljska – Kenija 3:0, Brazil – Japan 3:0, treće kolo: Poljska – Brazil, Japan – Kenija.

PLASMAN: Brazil i Poljska po 6, Japan i Kenija bez bodova.

 

C GRUPA, prvo kolo: Italija – Dominikanska Republika 3:1, Turska – Holandija 3:2, drugo kolo: Italija – Holandija 3:0, Turska – Dominikanska Republika 3:1, treće kolo: Dominikanska Republika – Holandija, Italija – Turska.

PLASMAN: Italija 6, Turska 5, Holandija 1, Dominikanska Republika bez bodova.

 

 

STRUČNI UGAO, JOVO CAKOVIĆ: Previše rotacija

Da smo dobili prvi set sve bi bilo drugačije. Ovako, desilo se šta se desilo. Još uvek tražimo prvu postavu koja će igrati, odnosno igrače koji igraju na određenim pozicijama. Zna se ko je libero, ko je korektor, Maja Aleksić je jedan srednjak, ali u ovom meču kao drugi je veći učinak imala Jovana Stevanović, koja je ušla u igru. Potom, i Katarina Lazović je, iako nije počela, odigrala dosta i to prilično dobro, promenila ritam… Mislim da se još uvek se traži ko su primači servisa koji će da igraju najvažnije utakmice. Dobro je što još uvek imamo prostora da ispitujemo, ali kada dođe situacija da se igra protiv ovakvih selekcija, kao što je Amerika, mislim da je jako teško igrati sa ovoliko rotacija, jer mi smo iz nužde morali da rotiramo.mnoge igrače. I opet smo imali velike šanse, imali smo 8:5 u petom setu, pa egal situaciju, ali bez preokreta. Mislim da smo u ovom meču najviše problema imali kada smo imali dva napada, odnosno dizača na mreži. Dobro je što nismo izgubili utakmicu maksimalnim rezultatom, dobili smo dva seta, dobili smo Jovanu Stevanović koja je unela energiju i promenu ritma i počeli smo da igramo bolje. Ali je potrebno da vidimo ko su primači koji će igrati kada bude najpotrebnije, jer je konkretno na ovom meču izrotirano mnogo njih, čak svih pet.

Ako pogledamo prethodnih nekoliko godina, mi znamo da je reprezentacija Srbije igrala tako da nema mnogo rotacija. Tako smo u neku ruku naviknuti i naučili, da se igra sa sedam ili osam igrača koji nose igru i par epizodnih uloga na servisu ili na bloku. Potrebno je strpljenje, verujem da ćemo doći do ritma kada bude najvažnije da budemo najbolji. Imamo kvalitet, ali moraće da se koncentriše na jedan broj igrača, eventualno sa izmenom dijagonale i par epizodnih uloga. Sa druge strane za svako poštovanje je hrabrost da se protiv Amerike na terenu nađu dva igrača 2004 godište koje su stvarno bile sjajne, ali nemaju iskustva.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *