Liga nacija

AMERIKANKE BEZ GREŠKE

Od kada se igra Liga nacija, a ovo je (uz pauzu prošle godine) treća sezona, odbojkašice SAD su apsolutni vladari iste. U Riminiju, pod do sada neviđenim, ali prinudnim okolnostima, u velikom finalu, Amerikanke su bile uspešnije od Brazila posle četiri seta i ponovo prigrlile veliki VNL trofej i, što je mnogo važnije, ček na milion dolara.

Bio je to meč dve daleko najbolje selekcije na takmičenju, koje su stigle najkompletnije, a obojici trenera, kako Karču Kiraljiju, tako i Ze Robertu Gimaraešu, ovo je bio „filter“ za Olimpijske igre. Kako su dominirali kroz ligaški deo, i jedne i druge su bez mnogo muka stigle i do velikog finala. Brazilke jesu poevele, ali je bilo evidentno da Amerika ima trenutno bar, veći fond kvalitetnijih igračica. Iskoristile su priliku da izjednače, potom povedu, a kada su u četvrtom setu mnogi „videli“ novu odluku u taj – breku, pokazale su najbolju igru, načinile veliki preokret i u skoro pa mirnoj završnici stigle do pomenutih nagrada. Zasluženo, jer su od 17 utakmica imali 16 ubedljivih pobeda i samo jedan poraz. I što je poseban kuriozitet, finale su igrali sa samo 11 igračica.

Utakmica za treće mesto nije bila zanimljiva kao finale, a Turska je srebru od pre tri godine, dodala i bronzu, dok je Japanu pripalo četvrto mesto. Reprezentacija Srbije je igrala sa izuzetno podmlađenim sastavom i zauzela je 13. mesto.

Statistika finale VNL Brazil SAD

Polufinale: Brazil – Japan 3:1, SAD – Turska 3:0

Za treće mesto: Turska – Japan 3:0

Finale: SAD – Brazil 3:1