Aktuelnosti

BANKOVIĆ OPET BRILJIRAO

Nastavljen je ciklus predavanja koja su specifičnom trenutku organizovali Odbojkaški savez Srbije i Udruženje odbojkaških trenera Srbije. I to na kakav način. Posle četiri klasična odbojkaška „šasa“ na red je stigla i kondiciona priprema. A za ti temu, boljeg od magistra (uskoro doktora nauka) Vladimira Bankovića nema. Po mnogima najbolji stručnjak iz ove oblasti i dugogodišnji saradnik Zorana Terzića, član stručnog štaba koji je osvojio sve medalje u poslednjih 15 – tak godina briljantno je obradio nekoliko tema , „Morfologija reprezentacije Srbije“, „Igračice leptosomno – atletskog tipa“ i „Rad u mlađim selekcijama“. Veliki broj zainteresovanih bio je kako na „kanalu“ koji je bio predviđen i za direktna uključenja, tako i ne „youtube“.

Uz mnogo grafičkih prikaza, tabela, mnoštvo rezultata temeljnih istraživanja, Banković je do najsitnijih detalja govorio o svojim iskustvima stečenim u radu sa državnim timom i velikim evropskim klubovima. Objasnio je koliko je u poslednje vreme bitna visina kako bi se ostvarili vrhunski rezultati, kakva je građa preduslov da bi se osvajale medalje na velikim takmičenjima, ali i šta treba raditi sa mladima kada je u pitanju fizička priprema, koje su to vežbe, u kom obimu.

Naročito su bili pouči odgovori na pitanja na koji način se treba pripremati, odnosno uvoditi u rad posle velike pauze koja trenutno sve sportiste na svetu sprečava da se bave fizičkom aktivnošću. Da treba da prođe nekoliko nedelja do momenta kada će neko moći da igra odbojku, odnosno da je za početak najbolje da se ode u prirodu, da se boravi na suncu, a onda, u zavisnosti od toga koliko su do sada radili, polako uvesti telo u naredne faze. Sve ovo, kao i ranija predavanja, mogu se videti na sajtu Odbojkaškog saveza Srbije, www.ossrb.org