Liga nacija

VNL 2023. – BOD ZA POČETAK

31. 5. 2023.

Novi selektor Srbije, Đovani Gvideti, pored klupe svetskih šampionki debitovao je osvajanjem jednog boda. Poraz od selekcije Amerike je konačan ishod, ali on je mogao da bude i drugačiji, naročito što se iz broja osvojenih poena može videti da su, u poslednjih nekoliko godina, ljuti rivali, bili više nego izjednačeni. Na kraju je presudila činjenica da su Amerikanke, iako ne u kompletnom sastavu, uostalom kao u srpske reprezentacija, duže vremena bile zajedno, da Karč Kiralji sa njima radi već par godina. Naravno, to nije alibi, ali je činjenica. Što bi se reklo – „prvi mačići se u vodu bacaju“, a već sledi susret sa još jednim, možda i ljućim rivalom, Turskom, pred sigurno prepunim tribinama domaćih navijača (četvrtak 19 časova).

Videlo se u nekoliko navrata, kada su poeni gubljeni u serijama, da fali gore navedeno, nekoliko zajedničkih treninga više, uigranost, stabilnost… Selaktor Gvideti, koji je zbog obaveza u klubu, poslednji stigao na pripreme, savetima je pokušavao da dovede igru svog tima do nivoa bar blizu onog koji očekuje. te „rupe“ u igru, nekad su trajale duže nego što bi trebalo. Polovinom prvog seta su Amerikanke stekle prednost koju su ljubomorno čuvale do kraja tog dela igre. U trećem su plave devojke, recimo, serijom poena sa servis linije Ane Bjelice napravile preokret i tada su ustvari osvojile taj, na žalost jedini, bod. Kako je meč odmicao, ujedno se i bližio kraju, Gvideti je izmenama pokušao da unese nešto novo. Raduje što su Aleksandra Uzelac i Hena Kurtagić osvojile prve poene u ozbiljnoj konkurenciji, ali oni nisu doneli bodove. Jedna serija u taj – breku, za američi tim pozitivna, za srpski, na žalost negativna, da je trajala poen kraće, verovatno bi odlučivala bukvalno jedna lopta. Ovako, dok su stiale prednost od nekoliko poena u petom delu igre, devojke iz srbije su se umorile, a onda im je padala koncentracija.

O klasi Bojane Drče već svi sve znaju, o Bianki Buši, Maji Aleksić, Teodori Pušić… Sasvim je sigurno da će doći do svoje igre. Da li protiv Turske ili par dana kasnije u duelima sa Poljskom i Kanadom, tek biće osmeha, to je skoro pa sigurno. Doduše znaju ih mnogi tolike godine.

 

Bojana Drča: Igraćemo bolje
-Bilo je i dobrih i loših momenata. Do četvrtog seta je sve funkcionisalo dobro, ali je pobeda ipak pripala Amerikankama. Vidi se da nam je falilo dana zajedničkih priprema, ali šta da radimo. Preostaje nam da se spremimo za Tursku, da slušamo šta nam kažu članovi stručnog štaba. Sigurna sam da ćemo igrati bolje, a zašto i da ne pobedimo.

Statistika Srbija SAD

REZULTATI,

Grupa 1 (Antalija): Italija – Tajland 3:2, Poljska – Kanada 3:2, Srbija – SAD 2:3, koreja – Turska 0:3.

Grupa 2 (Nagoja): Nemačka – Holandija 3:1, Japan – Dominikanska Republika 3:1, Hrvatska – Bugarska 0:3, Kina – Brazil 3:2.