Treneri

BOGDAN SRETENOVIĆ – Znanja nikad dosta

Možda nije loše, za početak, podsetiti se prvih dana i osnivanja našeg Urduženja. Bilo je to još devedesetih godina prošlog veka i nastalo je od regionalnih komisija trenera u našoj, tada republici, Srbiji. Ostaće upisano da su prvo rukovodstvo činili, predsednik Lazar Grozdanović, članovi Zoran Gajić, Laslo Lukač, Bogdan Sretenović i sekretar Branislav Moro.

Cilj nam je bio, i ostao isti, a to je zaštita staleških interesa trenera i rad na njihovom usavršavanju. Od toga ne odustajemo ni dan danas. Tako je poslednjih godina permanentno radjeno na unapredjenju rada kancelarije, zatim smo razvili i web sajt (www.uots.org.rs), i razvijali edukaciju trenera i putem DVD izdanja. Upravo je sve to uradjeno radi što bolje saradnje, ali i kako bi zaintersovani mogli da dobiju više željenih informacija.

Udruženje odbojkaških trenera Srbije neprestano se bori za poboljšanje bazične edukacije. 2S tim u vezi, poslednjih godina je vršena česta propaganda važnosti osnovne obuke trenera svim sredstvima, kako bi se oni koji nemaju validan dokument, odnosno diplomu o osnovnom trenerskom obrazovanju, teoretski i praktično osposobili da u skladu sa Zakonom o sportu, kvalitetno obavljaju obuku najmladjih selekcija u svojim klubovima.

Tako sa ponosom možemo konstatovati da je za dve godine više od 200 njih završilo kurs za operativnog trenera i tako i na „papiru“, zvanično dobilo željeno obrazovanje.

Pored ovoga, prepoznali smo i potrebu trenerima koji rade sa najmladjim selekcijama, damo osnovna metodološka uputstva za savremeni način rada u toj uzrasnoj kategoriji. Zbog toga je, kao uostalom i ranijih gonina, u 2015. održano deset regionalnih seminara sa temama o osnovnoj obuci najmladjih odbojkaša i odbojkašica. U tom segmentu, najviše su se, u poslednje dve godine, istakli prof. dr. Goran Nešič, Jovica Cvetković, Zoran Gajić i Vladimir Grbić. Na ovim seminarima su trenerima najmladjih selekcija davali praktična i teorijska uputstva kako da u svom radu budu još uspešniji.

Pored pomenutih, redovnih seminara, od 2006. do danas, Udruženje odbojkaških trenera Srbije svake godine izdaje minimum po jedno DVD izdanje iz oblasti odbojkaške teorije ili prakse, na kojima naši najuspešniji treneri pomažu mladjim kolegama da dodju do najnovijih informacija vezanih za struku.

Tako UOTS svake godine bira i proglašava najuspešnije trenere 1mladjih selekcija u Srbiji, kako u muškoj, tako i ženskoj konkurenciji, najčešće je to pre nekog velikog takmičenja, Kupa Srbije, i nagradjuje ih poklonima. Na taj način im odajemo priznanje, ali i dodatno stimulišemo za rad sa mladima. Ove godine su to u ženskoj konkurenciji bili Slobodan Radivojević i Ivan Steljić, dok su kod muškaraca priznanja dobili Siniša Gavrančić i Miloš Vujović.

Njima, kao i ostalim trenerima širom Srbije, vrata Udruženja su uvek širom otvorena, dobrodošli su da pitaju sve što ih zanima i dobiće pravu informaciju.

 

Dr. Bogdan Sretenović

predsednik Udruženja trenera Srbije