Više od igre

DOKTOR LJUBAN I “100 POSTO” TAČNI ODGOVORI

Poznato je “širokim narodnim masama” da je lekar našeg nacionalnog tima dr. Ljuban Martinović, najomiljenija ličnost u plavom taboru. Dočekao je mnoge igrače (i trenere), pomogao im da se priviknu na život u toj “porodici”, prošao je svet “uzduž i popreko”, učestvovao u osvajanju svih velikih medalja. Poslednjih nekoliko godina vodi računa o zdravlju svih nacionalnih selekcija, gde one mlađe uči kako od starta da prihvate neke principe vezane za svoje zdravlje kako bi im kasnije bilo lakše i kako bi im karijera duže trajala. Najbolja muška reprezentacija ne može se zamisliti bez njega, postao je simbol, ne samo tima, već i vremena, a to vreme traje i trajaće.

Na pitanje da li bi učestvovao u „ovoj priči“, da odgovara na pitanja koja mu postavljaju igrači, ali i da ona mogu da budu možda i malo „nezgodnija“, odgovorio je sa:

– Naravno, vrlo rado.

I momci su bili nadahnuti, a on briljantan u odgovorima.

 

Dragan Stanković

Da li još uvek postoji neka zemlja koju nisi posetio sa nekom od odbojkaških reprezentacija i za koju te vežu najlepši utisci?

ljuban-sidnejDR: Najlepše uspomene me vežu za Sidnej, Australiju, gde smo osvojili zlatnu olimpijsku medalju. Država koja je spoj Evrope i Amerike. Ima zemalja u kojima nisam bio, ali sam bio zato na svih pet kontinenata, pet puta na Olimpijskim igrama, osam svetskih prvenstava i mnogo evropskih, možda čak i 17.

Aleksa Brđović

Koji vam je najdraži uspeh sa reprezentacijom?

DR: To je teško reći, svaka medalja je odličan uspeh. Sa jedne strane gledano, možda bi to bio sam početak, kada smo krenuli, od Atine 1995. To Evropsko prvenstvo je odlučilo kasnije o svim velikim takmičenjima. Mnogo mi je draga ta bronzana medalja, jer je prva. Ali u istu kategoriju bih stavio i olimpijsko zlato iz Sidneja, sada već daleke 2000. godine.

Dražen Luburić

Da li ću ove godine konačno dobiti kofer reprezentacije? Naravno, ako budem pozvan…

DR: Da, sigurno ćeš dobiti kofer. Draženko…

ljuban-i-laciAleksanar Atanasijević

Ljubane, da li je istina da duguješ Laciju 200 evra?

DR: Pa… Tu bih ostao bez komentara ako može.

Tomislav Dokić

Ko je uzeo prvi poen u finalu Olimpijskih igara 2000. u Sidneju?

DR: Znam ko je uzeo poslednji poen dečko, a to je bio Ivan Miljković. To je mnogo važnija informacija nego ko je osvojio prvi.

Milan Katić

Doktore, možete li reći koji igrač iz naše reprezentacije vam je ljubimac i zbog čega? Hvala vama Ljubo, puno hvala…

DR: Svi su mi ljubimci, i ti dečko, neviđeni ljubimac. Ne mogu da se opredelim, svi ste mi dragi na svoj način.

Uroš Kovačević

Da li si matori ili matorka?

Još nisam ni jedno ni drugo. Nas dvojica se tako međusobno zovemo, da otkrijemo to onome ko ne zna.

Marko Podraščanin

Zašto si tukao Markana 2011. u Japanu? Koji si grad najviše obišao i šta je bilo najinteresantnije u njemu?

ljuban-legendarnaDR: Zašto sam tukao Markana, odnosno tebe… To je sve bilo spontano, u adrenalinskom šoku. A Tokio od grdova najbolje poznajem, prvi put sam tamo bio još 1990. godine, a ako o nekim državama pričamo, to su Japan i Kuba, zemlje koje se razlikuju od ostalih, svaka na svoj način. Bilo je zanimljivo i u Sankt Peterburgu, gde smo obišli podmornice Markane, čuvenu Auroru, tu je bilo jako lepo… Evropsko prvenstvo 2007. godine.

Miloš Nikić

Kako si i sa kim dočekato Novu godinu?

DR: Ovaj put u porodičnom ambijentu, uz televizor. Iskren da budem, malo više sam odmarao, pa sam spavao skoro do pred ponoć.

Neven Majstorović

Koji igrač je bio najnaporniji u pogledu medicinskog tretmana u vašojoj dugogodišnjoj karijeri?

DR: Još takvog nije bilo, čekamo ga. Mada možda i ima neko, ali je to tajna. Svi su mi podjednako dragi, moj posao je da radim sa vama i uživam radeći svoj posao.

ljuban-i-aca-1Srećko Lisinac

Da li ti nedostaje Aca Počeković?

DR: Normalno, nedostaje, ne viđamo se… Ali imam druge fizioterapeute koji su pored mene i pored tima.

Marko Ivović

Koliko godina si sa nacionalnim selekcijama i koliko ukupno medalja imaš sa svima njima?

DR: Markić, od 1985. sam sa reprezentacijom, tada je bila SFRJ. Imam devet medalja sa evrposkih prvenstava, sa Olimpijskih igrada dve, mada to stručni štab ne dobija, sa svestkih prvenstava dve i sa Svetskih liga jedno zlato, pet srebra i tri bronze. Imam i sa mlađim kategorijama, jedno zlato, dva srebra sa evropskih prvenstava, mnogo medalja sa Balkanijada, i sve su mi one podjednako drage, ali ih je teško izračunati.

ljuban-i-bikeNikola Rosić

Koji je recept da se izgleda tako dobro u tim godinama? Da li možda piješ neki eliksir mladosti?

DR: Normalno nemam recept, ne znam koji je… Možda je jedan od razloga i taj što se družim sa takvim ljudima kakav si, između ostalih, i ti dečko. Svi vi ste mnogo interesantni, prosto čoveka podmlađujete i dajete mu dodatnu energiju.

Nikola Jovović

Rođenko, zašto nikad nisi umoran i da li je tačna informacija da ne treba koristiti peškir posle tuširanja i zašto?

DR: To je tačna informacija, “100 posto”, da. Treba telo da se osuši prirodnim putem. I stvarno, malo sam kad umoran, a zašto, teško mogu da odgovorim. Recimo da je to genetika.

I za kraj poruka svima:

– Hvala na pitanjima, bila su zanimljiva. Želim vam da ste zdravi, da dobro igrate u svojim klubovima, da se družimo što više i da sa vama imam što manje posla.