Struka Treneri

DRAGUTIN BALTIĆ – SRBIJA, PLODNO ODBOJKAŠKO TLE

Nekada je naša odbojkaška liga bila primamljiva za strane igrače i igračice. Već dugo ih nema, a ralog je svima poznat. Kada će ih ponovo biti, teško je reći, ali je nedavno u srpsku odbojku „ušetao“ jedan trener sa velikim iskustvom, Dragutin Baltić. Stranac je na papiru, jer ima slovenačko državljanstvo, gde je otišao pre mnogo godina još dok je bio igrač, a ustvari domaći, jer je to uradio iz Kraljeva. Sa druge strane, u karijeri je vodio dosta inostranih klubova, između ostalih Volero i Lokomotivu iz Bakua, dve reprezentacije, Slovenije i Bugarske, a sa njima je postizao vredne rezultate.

Otkud u Srbiji?

– Bio sam jedno vreme na bolovanju zbog zdravstvenih problema, nisam imao klub, a kako su Volero i Vizura napravili dogovor o saradnji, pitali su me da li bih voleo da treniram srpskog šampiona. Nisam imao ništa protiv, od posla nikad nisam bežao, a sada mislim i da sam napravio pravu stvar. Nisam se pokajao, jer je reč o mladoj ekipi, klub je dobro organizovan i želi da se popne stepenicu više nego do sada. Ime Vizure je već poznato u Evropi, tako da stvarno nisam puno razmišljao.

Prvi utisak odaje da su i u klubu koji ga je angažovao, zadovoljni njegovim dolaskom. Ispostavilo se da imaju zajedničke ideje i da želje da se one sprovedu.

– Treba forsirati ovu decu, talentovane devojčice koje su budućnost i kluba, ali i srpske odbojke. Ali nisam tu samo zbog igračica, već i zbog trenera. Ideja mi je da i oni uz mene napreduju, da razmenjujemo iskustva i informacije, da pitaju šta ih zanima, pa da jednog dana oni to naslede. Ima za sve samo reči hvale. Sve što treba nam je omogućeno, želja i volja su vidljivi. Za sada je to dobro, ali hoćemo da bude još bolje.

Ono što je neminovnost u Srbiji je odlazak kvalitetnih igrača, timovi se menjaju, treba vremena da se ponovo uigraju. Kakva je trenutna situacija u Vizuri?

– Rekoh da je to ekipa koja ima ime i van granica. Sa jedne strane je to mlad tim, ali drugi nemamo. Svakodnevno radimo naporno, tim se menja iz treninga u trening, nikad se ne zna ko će igrati utakmicu. Svi moraju da budu spremni. Poznato je da je teže braniti nego osvajati, a uz to treba dati šansu mladim igračicama.

Šta ste za ovo kratko vreme primetili kada je srpska ženska odbojkaška scena u pitanju?

– Dosta mladih, perspektivnih, ne samo u mom timu. Neke od njih igrački odrastaju, ali su ustvari još uvek deca. Jedno je igrati u Srbiji, a drugo u Evropi. Sa druge strane, ovo je izuzetno „plodno tle“, što se tiče odbojke, a da je tako, vidi se i po rezultatima mlađih selekcija koji su kontinuirani. Postoji talenat, ali i dobar rad.

A najveći kvalitet je…

– Svakako veliki broj ženske dece koja igraju odbojku. Dosta je klubova, mnogo škola odbojke, što me posebno prijatno iznenadilo i mislim da to nema nigde u Evropi. A ako iz svakog od njih “izađe” bar po jedan igrač, to je već velika stvar.

Šta mislite o uslovima za igranje odbojke u Srbiji?

balta-1– Sam nivo takmičenja je dobar, iako, rekao sam, to je vrlo mlada liga. Najveći problem su dvorane, kojih mislim da ima premalo. Trebalo bi svima onima koji žele da igraju odbojku, a rekli smo da ih je mnogo, bar u ženskoj konkurenciji, omogućiti još bolje uslove, da više rade i usavršavaju se. Vizura recimo, klub koji je organizovan izuzetno, trenira, jedan deo u privatnoj dvorani gde igra utakmice domaće lige, drugi deo u drugoj dvorani, gde ne igramo, a u Ligi šampiona ćemo protivnike dočekivati u trećoj. Kao da smo stranci u svom gradu. Svetska liga se igra u Beogradu i povremeno u Novom Sadu i Nišu. Treba više odbojkaških centara, odbojkaških dvorana, da sve to isprati sjajne rezultate koje postižu nacionalne selekcije.

Kada se sve stavi na „tas“ mnogo je više stvari kojima je iskusni stručnjak zadovoljan nego onim što smatra da su nedostaci. I to je dovoljan pokazatelj zbog čega je srpska odbojka tamo gde jeste, u svetskom vrhu.

 

Šampionska liga velika brigabalta

Iskustvo koje ima u radu sa velikim klubovima, navelo je Dragutina Baltića da kaže i sledeće:

– Igranje Lige šampiona u Evropi je privilegija, jer to znači biti počastvovan. Imao sam tu čast sa Volerom. Sa druge strane, u Srbiji je to veliki problem, jer treba naći novac za to takmičenje. Predsednik Vizure, Zoran Radojičić, ulaže mnogo, a nema nikakvu dobit.

 

Dvoranama imena velikana

Izuzetno je pozitivno odreagovao Baltić i na imena nekih dvorana u Beogradu.

– Košarka radi pravu stvar. Nisu zaboravili svoje velikane, Ranka Žeravicu i Aleksandra Nikolića, pa su dve dvorane dobile njihova imena. Mislim da bi i odbojkaške mogle dobiti imena Žarka Petrovića ili Dejana Brđovića.

 

Migracija

Govoreći o kvalitetu naše odbojke, Dragutin Baltić je pomenuo još jednu stvar:

– Mislim da je migracija koja je bila zbog onih nesrećnih ratova, napravila i nešto dobro za odbojku. U Srbiju je došlo dosta devojčica iz Hercegovine i Like, koje su genetski dobro građene za ovaj sport, visoke, snažne. I to je veliki plus.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1 Responses

  1. Mnogo toga korisnog moze da se procita u ovom intervjuu.

Comments are closed.