Aktuelnosti

ĐULA MEŠTER: PRVA BRIGA MUŠKA VERTIKALA

14. 11. 2022.

Skoro pa nagli prestanak funkcije predsednika Odbojkaškog saveza Srbije Zorana Gajića, odnosno imenovanje za ministra sporta u Vladi Srbije, bilo je za mnoge iznenađenje. Međutim, izbor Đule Meštera za novog prvog čoveka najtrofejnijeg sporta u našoj zemlji u poslednjih par decenija, nekako je bio kao logična posledica svih dešavanja i celokupne atmosfere u odbojkaškoj porodici u proteklih, pa skoro šest godina. Podatak da je na vanrednoj Izbornoj Skupštini dobio glasove svih delegata, a da su se prethodno svi regionalni savezi i organizacije složili sa predlogom Odbojkaškog saveza Vojvodine, koji je poslao predlog da istaknuti reprezentativac postane predsednik OSS, dovoljan je podatak koliko mu svi oni veruju.

-Najpre hvala svima na poverenju. Nije fraza ako kažem da je za mene ovo ogromna čast, velika obaveza i ništa manji izazov. Dugo godina sam u Odbojkaškom savezu Srbije, sa ljudima koji su svoj posao obavljali tako da veliki broj medalja i pehara najbolje govore o tome. Naravno da sam se pre definitivnog prihvatanja odgovornosti koju nosi imenovanje za prvog čoveka odbojke u jednoj od najodbojkaškijih zemalja sveta, razgovarao sa Zoranom Gajićem. Imao sam njegovu punu podršku i rekao mi je da on misli da sam ja pravi čovek za to.

Sa koje strane je to izazov?

-Zato što sam bivši reprezentativac, zato što sam sa svojom generacijom osvojio veliki broj medalja sa velikih takmičenja, uključujući i onu najsjajniju, iz Sidneja. Bio sam u ulozi prvog potpredsednika Saveza nekoliko godina, kada su se takođe osvajale medalje, i to u velikim količinama. Sada sam na izuzetno odgovornoj funkciji gde takođe želim da doprinesem još većim uspesima.

Koji su prvi koraci?

-Ima ih nekoliko, ali oni najvažniji su da se još više posvetimo muškoj „vertikali“ i stvaranju igrača. Tu smo trenutno u problemu i moramo da nađemo način da ga prevaziđemo. Biće teško, ali ništa u sportu nije lako i ne pada „sa neba“. Druga stvar se odnosi na saradnju sa drugim zemljama po pitanju odbojke. Do sada su uspostavljene tesne saradnje sa Kinom, Mađarskom, Ujedinjenim Arapskim Emiratima… Mislim da možemo to još više da proširimo, jer sam siguran da ima mnogo onih koji žele da sarađuju sa najboljima na planeti.

Kao najbliži sradnici ostaće Ivan Knežević, Jelena Nikolić i Petar Bogunović, a njima je dodata Vesna Čitaković, veliko odbojkaško ime.

-Nije bilo razloga menjati tim koji se pokazao kao idealan. Naravno silom prilika, napravljena je jedna izmena, a Vesna Čitaković je neko ko je poznat u svetu odbojke širom planete. Siguran sam da će imati dobre ideje i verujem doprineti još većem razvoju odbojke u Srbiji.

Šta je sa idejama novog predsednika?

-Postoje, iako nisam imao mnogo vremena da razmišljam na tu temu. Ali, potpredsednik sam bio od 2016. do 2018. kada sam postao prvi potpredsednik, bio sam tu, video neke stvari za koje mislim da mogu da se poprave. Ali ima vremena, pričaću sa svojim saradnicima na te teme, ništa nije urgentno. Osim onog vezano za mušku „vertikalu“ o čemu sam pričao. To je hitno.

Prvi zadatak je već odavno „određen“, neće imati ni tri dana “staža”, a predsednik Odbojkaškog saveza Srbije biće u Napulju, na žrebu za Evropsko prvenstvo 2023. u obe konkurencije.

-Nadam se da ću doneti sreću i momcima i devojkama. A onda povratak nazad i razgovori najpre sa saradnicima, a potom i mnogim ljudima koji žele dobro srpskoj odbojci.

Čestitke je dobio od brojnih saigrača, kako iz klubova, tako i reprezentacije, funkcionera iz odbojke, ali i drugih sportova. Vest da je postao predsednik Odbojkaškog saveza Srbije, preneli su brojni inostrani mediji, najviše italijanski i grčki, tamo gde je Đula Mešter igrao. S obzirom na poziciju u timu, bio je relativno neprimetan, ali je njegov učinak na terenu uvek bio izuzetan. U “prevodu“ –  najbolji kada je najpotrebnije. Sada je na funkciji prvog čoveka najbolje sportske organizacije u Srbiji i jedne od najboljih odbojkaških federacija na svetu. Željan da vrati zemlji za koju je igrao, i na ovaj način.