Aktuelnosti

EVROPSKO PRVENSTVO (Ž) – I TURSKA U NIZU, SLEDE RUMUNKE

Svi oni koji su govorili da naše najbolje odbojkašice u prva četiri kola u mečevima sa Finskom, Bugarskom, Slovenijom i Grčkom, nisu imale dovoljno motiva, bili su u pravu. Šta zaista mogu u ovom momentu, mada do kraja Evropskog šampionata ima još dosta, pokazale su u poslednjem meču A grupe, gde su imale i najveći ispit. Položile su ga sa visokom ocenom, jer se i Turska našla u pobedničkom nizu, pa shodno tome da su plave dame osvojile prvo mesto u grupi, rival u osminu finala biće im Rumunija, četvrtoplasirani tim C grupe igranoj u Mađarskoj.

Duel, sada po mišljenju nekih drugih, možda i finalista Evropskog prvenstva, bio je stvar prestiža gde su oba tima imala periode i dobre igre, ali i onih sa kojima ni Zoran Terzić ni Đovani Gvideti ne mogu da budu zadovoljni. Baš kao i početničkim odlukama Slovačkog arbitra koji jednij nije bio dorastao ovom susretu.

MajaKao da je prvi set odredio sudbinu ovog meča, ali ne na način na koji onaj koji ga osvoji dalje ima manje problema da reši meč u svoju korist. Ne, bilo je suprotno, jer pošto su ga izgubile na malo čudan način, kod naših devojaka kao da je proradio inat. Reklo bi se žargonski da su “zbile redove”, i odigrale na nivou kakav priželjkuje stručni štab. Lagano su izjednačile, a onda kao da ih je malo poremetio ulazak drugog korektora turskog tima. Međutim naša najbolja postava je vrlo brzo i nju uzela pod svoje, pa je pobeda iz minuta u minut bila sve bliža. Publika je davala podršku svojim miljenicama, želela da se meč produži, ali je Maja Ognjenović igrala sjajno, čudesno pronalazila rešenja u napadu (uz to i blokirala u odbrani), neke devojke prosto terala da poentiraju, a one su na njena proigravanja reagovale najčešće vrlo precizno. I kada su malo prerano počele da slave, kada su dopustile domaćinu da se približi, morao je da reaguje Zoran Terzić i podseti ih na ozbiljnost. Aktuelne evropske šampionke (i svetske) su opet posleušale savet i radovale se peti put u Ankari.

– Bilo je jako teško, Turska je imala podršku sa tribina, ali bili smo spremni za sve njihove varijante. Mislim da smo zasluženop osvojile prvo mesto u grupi, sada imamo vremana malo da predahnemo, ali ujedno i spremimo se za narednu fazu gde nema greške – rekla je Brankica Mihajlović.

Statistika Srbija Turska

REZULTATI
A GRUPA (Turska): Francuska – Bugarska 3:2, Srbija – Finska 3:0, Turska – Grčka 3:0, Grčka – Francuska 3:0, Turska – Finska 3:2, Srbija – Bugarska 3:1 Grčka – Finska 3:1, Srbija – Francuska 3:1, Turska – Bugarska 3:1, Finska – Francuska 3:1, Bugarska – Grčka 3:0, Srbija – Grčka 3:0, Turska – Francuska 3:0, Bugarska – Finska 3:0, Srbija – Turska 3:1.Telo

B GRUPA (Poljska): Belgija – Ukrajina 3:0, Italija – Portugalija 3:0, Poljska – Slovenija 3:0, Belgija – Slovenija 3:0, Poljska – Portugalija 3:0, Italija – Ukrajina 3:0, Slovenija – Portugalija 3:0, Italija – Belgija 3:0, Poljska – Ukrajina 3:1, Belgija – Portugalija 3:1, Italija – Slovenija 3:0, Belgija – Poljska 3:2, Ukrajina – Portugalija 3:0, Poljska – Italija 3:2.

C GRUPA (Mađarska): Azerbejdžan – Hrvatska 3:2, Holandija – Rumunija 3:0, Mađarska – Estonija 3:0, Hrvatska – Estonija 3:1, Rumunija – Mađarska 3:1, Holandija – Azerbejdžan 3:0,Rumunija – Estonija 3:1, Holandija – Hrvatska 3:0, Azerbejdžan – Mađarska 3:0, Holandija – Estonija 3:0, Hrvatska – Rumunija 3:1, Azerbejdžan – Estonija 3:2, Hrvatska – Mađarska 3:0, Azerbejdžan – Rumunija 3:0, Holandija – Mađarska 3:0.

D GRUPA (Slovačka), Nemačka – Švajcarska 3:0, Rusija – Belorusija 3:0, Slovačka – Španija 3:0, Nemačka – Španija 3:1, Slovačka – Švajcarska 3:0, Rusija – Švajcarska 3:0, Španija – Belorusija 3:1, Nemačka – Rusija 3:2, Slovačka – Belorusija 3:2, Španija – Švajcarska 3:2, Nemačka – Slovačka 3:1, Rusija – Španija, Rusija – Španija 3:0, Nemačka – Belorusija 3:o, Rusija – Slovačka 3:0, Švajcarska – Belorusija 3:1.