Aktuelnosti Gran pri

F6 – GRAN PRI 2017. MEDALJA PO NAVICI

Sa trećeg učešća na finalnom turniru najprofitabilnijeg ženskog takmičenja, srpske odbojkašice se vražaju sa trećom medaljom. Nagrada za velika odricanja, desetine hiljada pređenih kolimetara, mesec i više dana van kuće, naporne treninge, jake i malo lakše teretane, i sve ostalo, stigla je u vidu osvajanja trećeg mesta, bronzane medalje i čeka na 200 hiljada dolara. Devojke koje čine ono najbolje iz Srbije su se, još jednom, revanširale Kini za toliko pominjani poraz u Riju i pobedom završili prvi deo reprezentativne sezone.

U reprizi finala prošlogodišnjeg olimpijskog turnira, mada su svi očekivali da će se ove dve selekcije boriti za najviši plasman na Gran priju, naša selekcija je odigrala daleko bolje nego samo 24 časa ranije. Uprkos tome, imale su, naročito u prva dva seta malo više grešaka, ali su prvi deo igre dobile u izuzetno odigranoj završnici, a drugi na slični način prepustile protivniku. Bilo je potrebno samo malo da se nešto „otkači“, da se uporne Kineskinje dovedu pod koliko toliko kontrolisano stanje. Trebalo je zaboraviti neugodan poraz od Brazila i kući se ipak vratiti sa pobedom i medaljama. Ni pomenuti broj grešaka nije uticao da srpska selekcija izgubi koncentraciju, već je svaka od devojaka koje je selektor Terzić poslao na teren ugradila maksimum u ovaj trijumf.

Osvajanje poslednjeg poena bio je znak da slavlje može da počne, da je veliki teret pao sa pleća ovih devojaka koje nisu imale dovoljno vremena da se pripreme, usput su morale da izbore plasman na Svetsko prvenstvo, odmore od napornih sezona, zaleče ranije ili kasnije stečene povrede, da bi na kraju posle pet nedelja boravka u Aziji konačno mogle da odahnu. Organizator ih je prijatno iznenadio Užičkim kolom koje su plave dame spremno sačekale i odigrale ga na oduševljenje kineske publike.

Kolo 2-Pre svega čestitke devojkama na još jednoj vrednoj medalji sa velikog takmičenja i moramo da budemo zadovoljni kako smo odigrali ceo Gran pri. Na žalost, neke utakmice i ne baš, recimo onu u polufinalu, ali kada se pogleda celo takmičenje, izgubili smo samo tri utakmice. Razlika između meča sa Brazilom i ovog sa Kinom je bila isključivo u tome što su energija bila daleko višđe prisutna. Motiva je bilo i u jednoj i u drugoj, ali to je bilo baš vidljivo, jer uprkos nekim greškama, uspeli smo to da nadomestimo daleko boljom odbranom. Još jednom čestitke svima, nastavili smo niz medalja i ubeđen sam da ćemo za Evropsko prvenstvo biti još spremniji i pokazati još bolju igru – istakao je selektor Zoran Terzić posle meča.

Iako povreda nije bila ni malo naivna, opet je Brankica Mihajlović bila na terenu. Stanje zgloba je bilo daleko bolje, što se videlo i po njenoj igri, gde je podsetila kinesku publiku na svoja najbolja izdanja.

-Svaka medalja je vredna i bitna, iako smo sasvim sigurno želele da igramo u finalu i tamo očekivali Kinu. Drago mi je da smo posle jučerašnjeg poraza povratile snagu i na pravi način završile ovo takmičenje.

Sa Tijanom Bošković su Kineskinje opet teško izlazile na kraj, baš kao i prvi korektor srpskog tima u „duelima“ sa velikim brojem obožavajaca koje ima u ovom delu sveta.

-Presrećna sam zbog medalje, ali i jer smo posle poraza u polufinalu uspele da se podignemo i odigramo jedan dobar meč. Ponosna sam na sve nas, igrali smo sa sto odsto snage celu utakmicu i mislim da smo zasluženo našli mesto na pobedničkom postolju.

Svoj povratak u reprezentaciju Ana Antonijević je obeležila sa još jednom medaljom. Ovo joj je druga na Gran priju, a istog sjaja joj je i ona sa prvogfinalnog turnira 2011.

– Uspele smo brzo da se oporavimo posle polufinala, da uđemo koncentrisano, spremno, željne medalje i nagrada je stigla. Dragomi je što sam povratak obećežila na ovakav način i želim ovako da nastavim.

Koferi se polako pakuju, sledi dug put kući, još malo slavlja i onda odlazak na više nego zasluženi odmor.

 

Statistika P2