Aktuelnosti Liga nacija

F8 – VNL 2022. – BRONZA OD ZLATA

17. 7. 2022.

Sa finalnog turnira Lige nacija 2022, srpske odbojkašice se vraćaju sa bronzanim medaljama. Uspeh samo takav, veliki, ogroma, naročito ako se zna sa kakvim je timom raspolagao Daniele Santareli, jer na neke igračice nije mogao da računa, na druge tek povremeno, a treba uzeti u obzir i činjenicu da su u svakom od tri meča u Ankari bile autsajderi, a da su dva rešile u svoju korist.

Ovaj poslednji, protiv Turske, koja je kao i uvek, imala izuzetnu podršku sa tribina, čini se nikad nije lakše dobijen. Zna se koliko turska publika nosi svoj tim, koliko su puta plave devojke muku mučile da stignu do trijumfa. Sada, u samo tri seta srpske odbojkašice su igrale kao u transu. Tačno je da je jedna lopta krajem prvog seta mogla da se dosudi ili ne, na šta je Đovani Gvideti imao mnogo zamerki, ali još tačnije je da njegov tim nije imao načina da prodre u sistem igre svog protivnika. Definitivno su srpske odbojkašice gospodarile terenom, bile nadahnute, želele medalju, jer su videle svoju šansu da je osvoje, pr vu od kada je takmičenje promenilo ime iz Bgran pri u Liga nacija. Borbenost za svaku loptu se isplatila, a kao retko kada su bile borbene, napadački se znalo ko u ovom suretu koliko može, a najviše je mogla Sara Lozo, pa su lopte mahom išle u tu „stranu“. Odbrambeno su devojke u plavim dresovima terale vrlo često Turkinje da se hvataju za glavu iz nemoći, a kada je Teodora Pušić spasla nemoguću loptu, posle koje je osvojen poen, selektor Santareli ga je proslavio u vidu nekada najboljih „brejkdensera“. Naravno, svaka devojka je na terenu dala svoj doprinos kako bi se složio pobedički mozaik. Malo toga je italijanski trener pored srpske klupe menjao. I nije imao razloga, jer je u svakom momentu njegov tim najmanje držao priključak, a u većini i gospodario terenom. Ni kada je bilo neizvesno, ni kada su Turkinje imale set loptu i moguć nagoveštaj preokreta, savetima je devojkama jasno stavljao do znanja da im veruje, da treba da igraju dogovoreno i da će sve biti kako treba.

Ali nije bilo samo kako treba, bilo je i više od toga. bronzana medalja je ogroman uspeh, ali i velika satisfakcija i doza samopouzdanja pred Svetsko prvenstvo koje tek sledi i za koje je Liga nacija, sada je to već sigurno, bila prava uvertira.

Statistika Srbija Turska