Aktuelnosti

FIVB PREDSTAVIO NOVE LOPTE I CILJEVE

Kongres FIVB, 36. po redu, koji je završen u Meksiku, pored rezimiranja učinjenog do sada u prethodnom periodu, imao je za cilj i predstavljanje novih ideja koje bi još više doprinelo popularizaciji ovog sporta.

Predsednik dr. Ari Grasa predstavio je novu loptu, koja ima zvaničan naziv Mikasa V200W, i koja se izgledom bitnije razlikuje od one sa kojom se trenutno igraju mečevi širom sveta. Proizvođači kažu da se odlikuje time što „površina od mikrofibera stabilizuje putanju lopte i stvara dodatnu kontrolu nad loptom, dok funkcija protiv noktiju sprečava da površina lopte postane klizava tokom intenzivne igre“. Grasa loptaPo rečima ljudi iz Mikase, sa kojom FIVB sarađuje od prvih Olimpijskih igara gde se igrala odbojka (Tokio 1964.) ova lopta prevazilazi standarde homologacije FIVB-a i usvoja stroge protokole testiranja. Nove lopte, Mikasa V200W prvi put bi trebalo da se koristi na Svetskom kupu naredne godine, a sa njom će se igrati na Olimpijskim igrama u Tokiju 2020.

Prvi čovek FIVB predstavio je i „strateški plan“ za naredni period koji se sastoji od 11 ciljeva na kojima treba da se radi kako bi odbojka preuzela primat i postala broj jedan kao porodični sport. Evo samo nekih od njih:

– Da se do 2020. godine odbojka premesti iz druge u prvu grupu sportova na rang listi MOK

– Da se potpišu ugovori sa četiri nova globalna sponzora do 2020. godine sa ciljem da se inkasira 10 miliona dolara godišnje

– Da se godišnji prihod FIVB poveća sa 31 na 66 miliona dolara (po godini) do 2020.

– Da se direktno upravlja proizvodnjom sadržaja pre i tokom objavljivanja svih ključnih FIVB događaja u 2019.

– Da se precizno izračuna broj licenciranih (amaterskih) igrača do 2020. godine i povećati taj broj za 33 odsto do 2024.

– Da se postane sport broj jedan koji služi potrebama porodice kroz socijalni razvoj i humanitarne programe.

– Da se pokrene TV kanal koji će do 2024. godine imati milion pretplatnika.

2 Responses

  1. Sad ce Miljko da im objasni neke stvari, samo polako, malo decko da udje u stos. Pa cu da ih pitam.

  2. Malo im je para, treba im 60 miliona godisnje. Sramota. I svake dve godine izmisljaju nove lopte koje ceo svet mora da kupi.

Comments are closed.