Psihologija Struka

Gde je vaš fokus u toku igre ?

Sigurno ste već mnogo puta čuli vašeg trenera kako u važnim momentima govori:  „ Misli samo na sledeći poen!“

Takođe verujem da vam se u karijeri desilo da u toku utakmice pomislite „Pobedićemo” ili “Izgubićemo” još kada je utakmica na samom početku.

Jedna od važnih stvari u mentalnoj pripremi bilo kog sportiste je da on nauči kako da kontroliše i gde da usmerava svoju pažnju na utakmici i treningu.

Kada na utakmici sportista razmišlja o tome da li će pobediti ili izgubiti dok utakmica još traje to znači da je njegova pažnja usmerena u budućnost.

Često se dešava i da  sportista dugo razmišlja o nekom potezu koji se desio ili o svojoj grešci, što znači da mu je i pažnja usmerena na prošlost, na ono šta se već desilo i što je nepromenljivo.

Kakav je uticaj onoga što se već desilo na sportskom meču na ishod i trenutnu koncentraciju sportiste?

Uzmimo primer servisa u odbojci.

psihologijaDa li činjenica da je neko pogrešio dva puta servis utiče na to da će on i treći put pogrešiti servis?

Od čega zavisi da li će njegov servis biti uspešan u datom momentu?

Tačan odgovor na ovo pitanje je zalazi u domen fizike i glasi: zavisi od toga kako je igrač podbacio loptu(koliko visoko i da li lopta ima rotaciju), kojom snagom  je udario loptu i kojim delom šake odnosno kako je preneo kinetičku energiju ruke na loptu . Ukoliko je neko sve ove radnje uradio na odgovarajući način onda će lopta posle servisa završiti u polju protivnika.

Da li na nekog sportistu utiče činjenica da je pogrešio servis poslednja dva puta kada je servirao?

Odgovor na ovo pitanje je  potvrdan, zato što je sportista u isto vreme i ljudsko biće i doživljava emocije koje utiču na njegovo  ponašanje i u konkretnom slučaju utiču na sve komponente pri izvodjenju servisa.

Zbog odgovarajuće emocionalne reakcije ruka kojom izvodi servis  se kreće sporije ili mu je šaka više zategnuta  kod podbacivanja lopte ona dostigne manju visinu ili ne prenese dovoljnu količinu kinetičke energije sa ruke na loptu.

Emocionalno stanje utiče na kvalitet servisa i objašnjenje kojim sportista opisuje ovakav dogadjaj često glasi  ovako: „ Dva puta sam pogrešio/la sigurno ću i treći put pogrešiti“.

Naš mozak traži veze izmedju dogadjaja i uspostavlja takve korelacije tamo gde im često nije mesto i sve to kako bi brže učili, prilagodjavali se  i opstali kao vrsta. Mozak ponekad povezuje dogadjaje koji nisu uzročno-posledično povezani i na taj način može da loše utiče na akcije koje preduzimamo.

Istočnjačke filosofije kažu da “Energija ide tamo gde je usmerena naša pažnja”.

Ako na utakmici razmišljamo o tome šta je bilo ili o tome šta će biti, to znači da nam ostaje manje fokusa i koncentracije na ono šta se dešava sada.

Pre nekoliko dana na utakmici finala Lige šampiona izmedju Kazanja i Trenta, u taj brejku, ekipa Trenta je na rezultatu iznad 10 poena pogrešila 3 servisa. Siguran sam da je pažnja  igrača koji su tada pogrešili servis bila više okrenuta ka “Da li ćemo pobediti ili izgubiti”, umesto ka tome “Kako da izvedem servis na kvalitetan i dobar način?”

psihologija-2Dobra vest je da postoje mnogi načini kako da naučite da kontrolišete vašu pažnju i tako budete potpuno koncentrisani na ono što radite u datom momentu.

Jedan od načina je da sebi izgovorite dve vrlo kratke i jasne instrukcije kako nešto treba da uradite.

U našem primeru vezanom za  servis u odbojci, odaberite dve stvari koje su Vam najvažnije da bi kvalitetno izveli servis. To može biti nešto poput: Podbaci više! Udari snažnije! Podigni levu ruku! Ili nešto slično…

Ako je pun fokus na instrukciji koju smo sami sebi dali onda ćemo dozvoliti našem nesvesnom da automatski odradi sve pokrete koji su neophodni , a naše telo je naučeno  da sve pokrete  uradi savršeno zato što smo te pokrete vežbali stotinama puta za vreme treninga i postoje već utabani putevi u našem nervnom sistemu.

Postoje i mnogi drugi načini za držanje  pažnje u sadašnjosti koji se mogu individualno prilagoditi tako da najbolje odgovaraju odredjenom sportisti.

Važno je zapamtiti da krajnji rezultat meča zavisi od onoga što se dešava na utakmici. Ako je vaša pažnja u svakoj akciji koja se dešava u sadašnjosti onda je veća verovatnoća da će i rezultat meča biti povoljan. Rezultat je samo posledica dobro odigranih akcija, a da bi akcije bile dobre vaša pažnja mora da bude na akcijama a ne na krajnjem rezultatu ili greškama u igri.

Želim vam da lepo trenirate, igrate odbojku i u svemu tome uživate.

 

Andrija Gerić

Sportski psiholog i Mentalni trener

andrijacoaching@gmail.com

www.andrijageric.com