Aktuelnosti Gran pri

GP 2017.   BRAZIL POSTAJE MUŠTERIJA

Pobediti Brazil u odbojci je nekada teže možda nego u fudbalu. Ali sa kakvom lakoćom su naše devojke trijumfovale nad nekadašnjim višestrukim olimpijskim i svetskim šampionkama, koje su „usput“ mnogo puta osvajale u Gran pri, je nešto što bi jednog dana moglo da bude na stranicama neke stručne literature. Poletnto, ubedljivo i na kraju – maksimalnim rezultatom, a da su završnice svakog od tri perioda bile skoro pa predviđene za egzibicione poteze. Ovo je druga uzastopna pobeda o međusobnim duelima, tako da možda može da se kaže da dolaze neka nova vremena u susretima Srbije i Brazila.

Selektor Zoran Terzić je održao „obećanje“ dato posle trijumfa nad Turskom, pa je izvršio čak pet izmena u startnoj postavi (ostale samo Milena Rašić i Brankica Mihajlović). Ono što je bilo slično Gran pri premijeri jeste da su i Brazilke povele na početku meča (10:5), ali da je od tada igra plavih dama krenula uzlaznom linijom i tako je bilo sve do samog kraja.

-Zna se kakav kvalitet imaju Brazilke, u bilo kom sastavu da se pojave. Kontrolisale smo igru tokom celog meča, dobro servirale, bile angažovane u odbrani, prvi napad je bio na visokom nivou… Raduje što smo u dva dana sa dva jaka rivala odigrali dve dobre utakmice – ocenila je Tijana Malešević.

Ona je odradila veliki deo posla na prijemu servisa, da bi kasnije Ana Antonijević raspoređivala prave lopte raspoloženim napadačima. Posle smečeve Brankice Mihajlović u bloku Brazila su bile „vidljive“ rupe, jer su je u malo situacija zaustavile. Njeno nadahnuće su saigračice maksimalno koristile, podržavale je i kad god je trebalo odrađivale svoj deo posla na izuzetnom nivou. To se pre svega odnosi na Sanju Malagurski, ali i tandem Stefana Veljković – Milena Rašić koji je nekoliko puta „upalio mrak“ smečerima protivničkog tima. U celu kompoziciju se idealno uklopila i Jelena Blagojević, koja je u par navrata sa sjajnim odbranama samo davala dodatni impuls za napad. Prave izmene i korisne savete je po ko zna koji put davao Zoran Terzić, a mnoge stvari su došle na svoje kada je posle samo tri odigrana poena u prvom setu uzeo tajm – aut

-Malo se promenila priča u odnosu na poslednje godine i sada je Srbija favorit kad god izađe na teren, pa čak i protiv selekcije Brazila. Podigle smo nivo u svim elementima igre i zato i ostvarrile ovako ubedljivu pobedu. Verujem da ćemo nastaviti tako i neporažene krenuti put Japana – istakla je Sanja Malagurski.

Duel sa Belgijom (nedelja 15,30) je prilika da naša selekcija ostvari još jedan trijumf, da sa maksimalnim brojem pobeda krene put azijskog kontinenta. Ipak, svi opominju na veliki napredak belgijkog tima, na nekoliko utakmica u pet setova, ali i veruju u sebe, igru koja je prikazana i koja će, nema sumnje, biti još bolja.