Aktuelnosti Gran pri

GP 2017. I TAJLAND U ARHIVI

Trijumf Tajlanda nad Brazilom bio je samo još jedan znak da se utakmici protiv selekcije koja se, kako selektor Terzić kaže „zabavlja na terenu bilo kad vodi bilo kad gubi“, mora pristupiti makimalno koncentrisano i angažovano. Tako je i bilo u tri i po od četiri seta, a ono malo koliko je koncentracija pala, rivalke su iskoristile da produže meč za dvadesetak minuta. U svakom slučaju, na kraju nova pobeda, nova tri boda, osvojen još jedan turnir i pozicija na korak od definitivnog plasmana na finalni turnir.

Treba li pominjati da startna postava ni iz bliya nije bila kao ona od 24 časa ranije, ali su priprema meča i „skeniranje“ neugodnog protivnika bili skoro bez greške. Znalo se tačno kakva igra donosi rezultat, kako napasti izuzetno pokretljivu odbranu Tajlanda, ali i kako se braniti od „mali milin“ kombinacija koje one igraju kada su u poesdu lopte. Dobar servis, gde je prednjačila (Bojana Živković), kvalitetan blok pre svih (Brankice Mihajlović i Jovane Stevanović), napad sa sedine (Stefane Veljković), kad god je bilo moguće, preciznost sa krajeva (Ane Bjelice, Tijane Malešević i Tijane Bošković koja se posle nekoliko nedelja vratila u teren), to su bile neki od delova taktike koja je sprovedena. A svemu je prethodio vrlo dobar prijem servisa, a i igra u odbrani Jelene Blagojević. U takvoj situaciji, samo jedan trenutak nepažnje bio je dovoljan Tajlandu da zapreti, ali su stvari vrlo brzo ponovo došle na svoje.

-Možda smo očekivali i više od njih, s obzirom da su dan ranije savladale Brazil. Žao mi je samo što smo gubitkom seta, koji je plod naših grešaka, produžili utakmicu, a mogli smo ranije da je završimo. U svakom slučaju igrali smo dobro, servirali smo kvalitetno u bitnim trenucima kada je trebalo da se odvojimo od njih i to je bilo to – istakla je Jelena Blagojević.

Pomenuti elemenat je u momentima kad su se setovi „lomili“ naročito treći, sjajno radila Bojana Živković. Serije njenih servisa bile su nekad tolike da se skoro pa zaboravljalo kada je došla na liniju.

-Nije bilo lako jer imaju svoju igru od koje ne odustaju, brzo, kombinatorno. Osim u drugom delu meča, kada je došlo do pada u svim elementima iz nepoznatih razloga, sve vreme smo se držali dogovora i to je na kraju rezultiralo osvajanjem još jednog turnira. Očekuju nas još tri utakmice u Hong Kongu, gde pre svega treba zadržati dobru igru, po mogućstvu podići je na viši nivo, a iz toga bi trebalo da dođu nove pobede – smatra Živkovićeva.

Stajanja nema, Gran pri se nastavlja narednog vikenda. Put Hong Konga srpska ekspedicija kreće u prvim satima nove nedelje, a tamo će se sastati sa Rusijom, (opet sa) Japanom i domaćinom turnira – Kinom.

Stat