Aktuelnosti Gran pri

GP 2017.   PRVE BILE – PRVE OSTALE

Kada jedna selekcija osvoji prva mesta na tri turnira, od isto toliko na kojima je igrala, ako na njiam savlada domaćine Tursku, Japan i Kinu, a pored njih Brazil, Rusiju, Belgiju i Tajland, a u devet kola izgubi dva meča i samo osam setova, onda je ta selekcija zasluženo završila prvi deo Gran prija na mestu lidera. Ustvari, ona je tu, na prvom mestu 12 selekcija najkvalitetnije grupe najkomercijalnijeg takmičenja, bila od premijerne utakmice. Shodno tome, ali pre svega igrama koje je pružio tim Zorana Terzića, u Nanđing će početkom sledeće nedelje stići po mnogim mišljenjima, kao favorit za osvajanje zlatne medalje.

To nisu krile ni igračice, a ni stručni štab, još kada su počele pripreme za ovogodišnje naporno reprezentativno leto. Napravljen je plan da generacija sa novim vođom na terenu, Milenom Rašić, ovaj Gran pri odigra najbolje što može, a da u isto vreme skoro sve devojke dobiju skoro isto vreme na terenu da pokažu koliko se na njih može računati u vremenu koje se može nazvati i „posle Olimpijskih igara u Riju“. A kada je već taj detalj u pitanju, olimpijskog šampiona su pred svojim navijačima isprašile ubedljivo, ali su i za dobru organizaciju u Hong Kongu piklonile jadan set. Silno se zabavljaju, kako na terenu tako i van njega, mnogo se smeju, mnogo dobro izgledaju i izuzetno barataju odbojkaškom loptom. Možda je za nekog ovo poslednje najbitnije, ali da nema onog ostalog, što prethodi tome, teško da bi se krug zatvorio na pravi način.

Kao nagradu za sedam pobeda od devet utakmica (a ta dva poraza su bila u „reprizama“ mečeva sa Brazilom i Japanom koje su prethodno pobedile „sa nulom“, pa je možda ponestalo i motiva), dobile su, pošto su menjale destinaciju, po dolasku u Čanšu, slobodno popodne, ali posle prepodnevne teretane. Od srede već kreću pripreme za finalni turnir, za najpre Ameriku i Italiju, a onda i ostale. Sa nestrpljenjem se u „malom“, sa milion i po stanovnika, Čanšuu, očekuje subotnja utakmica, sa izabranom selekcijom ovog regiona. Svi žele da vide najbolje. A one to stvarno jesu.