Više od igre

HOFU SITNO BROJI

Postoji jedan grad u Japanu, verovatno jedinstven na planeti, u kome svi u „pola dana i pola noći“ znaju koliko tačno dana ima do početka Olimpijskih igara. I ne samo to, već i koliko dana ima do momenta kada će na najvišem stepeniku pobedničkog postolja popeti ženska selekcija Srbije. Građani Hofua, glavnog grada provincije Jamaguči, sa nestrpljenjem iščekuju početak najveće svetske sportske smotre, ali još više dolazak Zorana Terzića, njegovog stručnog štaba i igračica na aklimatizaciju u njihov grad. Tamo je sve bilo spremno još prošle godine u ovo vreme, ali su Olimpijske igre, kao što je poznato, zbog virusa Kovid 19 otakazane. To nije ništa promenilo u načinu davanja podrške plavim damama koje put Hofua kreću 15. jula.

-Naš grad dočekaće srpski tim kao i pre tri godine kada je nešto kasnije osvojio titulu šampiona sveta. Preduzeli smo sve temeljne mere prevencije protiv infekcije i virusa. Uveren sam, kao i svi građani Hofua, da će selekcija Srbije osvojiti zlatnu medalju na Olimojjskim igrama u Tokiju – reči su gradonačelnika Hofua, Jutake Ikede, koji se te 2018. upoznao sa srpskim timom.

Nizom manifestacija, u kojoj zdušno učestvuju iz ljudi iz Udruženja japansko – srpskog prijateljstva, koje predvode nekadašnji ambasador Japana u Srbiji, počasni građanin Beograda i dobitnik plakete Odbojkaškog saveza Srbije, Tadaši Nagai, kao i njegov najbliži saradnikm Giiči Ajame, u ovom gradu se odavno čeka momenat najpre kada će svetske šampionke i evropske prvakinje stići među njih, a onda početi takmičenje i na kraju – osvojiti zlato. Odbrojavanje, najpre 365 dana do početka, počelo je još 2019. od istog broja su počeli novo brojanje prošle godine kada je objavljeno da su Igre definitivno odložene. Na 100 dana do početka, 14 aprila ove godine, u svetilištu Tenmangu održana je manifestacija gde su prisutni još jednom pružili snažnu podršku devojakama Zorana Terzića, napravivši „cvetni koridor“  koji predstavlja put do trona. Deca iz duvačkog orkestra osnovne škole Macuzaki izveli su muztičku numeru kojom su otvorene Olimpijske igre u Tokiju 1964. godine.

Nešto pre toga, povodom praznika „Dani cveća“ predstavili su srpsku zastavu napravljenu od 4800 sadnica viola i dianthusa. Hotel je odavno rezervisan, zna se čak i raspored soba, toliko o japanskoj preciznosti i posvećenosti, u koju niko nije ni sumnjao. Treba podsetiti da sve putnike na glavnoj železničkoj stanici u Hofuu, pozdravljaju sa bilborda Maja, Milena, Stefana, Silvija, Brankica, Mina, Ana, Tijana… Nema sumnje da će se ponoviti ista priča što se tiče gostoprimstva, kao 2018, s tim što će sada biti spovođene i mere zaštite i prevencije od virusa Kovid 19. Mnogi građani Hofua već su se vakcinisali, a očekuje se da to urade svi oni koji će biti na raspolaganju srpskom timu.

Neizvesnost u Hofuu dostiže polako vrhunac. Ono što je sigurno jeste da će učiniti sve kako bi se i oni, zajedno sa devojkama i navijačima u Srbiji, zajedno radovali zlatnoj medalji 8. avgusta, poslednjeg dana Olimpijskih igara u Tokiju. Pa neka se istorija ponovi, ona iz 2018. ponovi.