Blog urednika

I OD GAMOVE – BRAVO

Italija je pobedila, ali su svi pričali o Srbiji. Tako je bilo, ali stvarno. Dok sam sa Jovom odlazio prema “pres ofisu” zaustavilo nas je mnogo ljudi koji su gledali ovaj duel, čestitali, tapšali po ramenu. “Nit luk jeo, nit luk miris’o” izlupaše me po leđima i znani i neznani, čak I roditelji italijanskih odbojkašica. I to zahvaljujući Sari, Mili, Ana Mariji, Barbari, Veroniki, Miljani, Isidori, Radi, Jovani. Milici, Dejani i Katarini. Kakav su meč odigrale… Negde početkom trećeg seta u dvoranu je ušla Jekaterina Gamova, jedna od najboljih odbojkašica planete od kada se lopta prebacuje preko mreže, sada u funkciji sportskog direktora mlađih selekcija Rusije. Kada je videla rezultat, odreagovala je prilično iznenađeno. Videlo se da nije očekivala da pomenute devojke prave tolike probleme selekciji koja je ruski tim u prvom kolu skoro deklasirala. Iako joj se retko mogu videti emocije, jer je sada isto kao i kada je bila igrač, prilično hladnokrvna, “uzvrpoljila” se u momentu kada su naše devojke osvojile i treći set. Čak se i nasmejala u jednom momentu, misleći da će im biti lakše u finalu. A onda se opet uozbiljila, jer šta ako tako dobra Srbija nastavi da igra tim tempom.

Na žalost, desilo se što se desilo, Italijanke su slavile, a kako su se radovale tom trijumfu, delovale je kao da su osvojile “intergalaktičko prvenstvo”. Tu se najbolje oslikalo koliko im je laknulo, a neki tup udarac u daljini bio je očigledno kamen koji im je pao sa srca. A iz srca naših devojaka koje su se borile, zaslužile pobedu, ali je nisu ostvarile jer su se iskreno namerile na boljeg, stigla je “naredba” da krenu suze. I plakale su skoro sve one gore pomenute, dok nije došla “glavom i bradom”, takođe gore pomenuta Jekaterina Gamova, za koju znam da retko voli da se slika. Stala je pored njih, zagrlila je one koje je mogla shodno rasponu ruku (koji nije mali s obzirom na 204 santimetra visine) i rekla samo:

– Bravo devojke.

Skoro pouzdano da znam kako ovo ne izgovara nikad nikom, osim svom timu. Ali eto, i ona je bila toliko oduševljena partijom koju su pružile plave klinke, a njima ostaje fotografija za sećanje na dan kada im je jedna od najboljih na svetu svih vremena odala priznanje. I suze su nestale…