Odbojka Svet

FRANČESKA PIĆININI – Dug jezik i novi model mobilnog

Finalni turnir Lige šampiona ove godine protekao je u njenom znaku. Još jednom je “objasnila” celokupnom pojavom šta znači biti odbojkašica u pravom smislu te reči. Sigurno da je Frančeska Pićinini jedna od najlepših koje su ilada kročile na teren, a svakako da je i jedna od onih iz samog vrha kada je kvalitet igara u pitanju. Kao takva, imala je puno pravo kada je pre par meseci na jednoj od društvenih mreža iznela svoje mišljenje gde se osvrnula na promene u ponašanju odbojkašica u poslednjih nekoliko godina.

PICCININI FRANCESCA POMI CASALMAGGIORE - METALLEGHE SANITARS MONTICHIARI CAMPIONATO SERIE A1-F 2015-2016 CREMONA 04-11-2015 FOTO FILIPPO RUBIN / LVF

Atraktivna Italijanka, koja uprkos tome što “gazi” 37. godinu izuzetno izgleda, istuče da se njeno okruženje promenilo – na gore.

– U dosadašnjoj karijeri koja traje dve decenije prošla sam četiri generacije igračica. Nekada sam bila najmlađa u svlačionici, a danas sam među najstarijima. U odnosu na moje početke, današnje devojke su se mnogo promenile. Bila sam u timu sa mnogim skromnim i hrabrim igračicama. Ove današnje misle da im je sve dopušteno i skoro da nemaju poštovanja ni prema kome. Imaju dug jezik i obavezno najnoviji model mobilnog telefona u rukama.

Slavna odbojkašica se nije zaustavila na tome, već je produžila sa besplatnim savetima generacijama koje dolaze.

– Kada sam imala 18 godina, slušala sam saigračice od 40 i uvek sam znala tačno gde je moje mesto. Pokušavam da razumem kada je neko mlad i bahat, ali poštovanje mora da postoji. Naročito ako u karijeri nisu ništa osvojile. A čak i ako je neko uspešan, moraju imati poštovanja.

fpOna svakako ima pravo da im “popuje”, jer je u karijeri koja bar 15 godina traje na izuzetnom nivou Frančeska Pićinini četiri puta igrala na Olimpijskim igrama, ima svetsku titulu s Italijom 2002. godine, kao i dve evropske 2007. i 2009. Uz to, dva puta je bila najbolja igračica Lige šampiona, koju je osvajala šest puta dva puta.