Više od igre

ITALIJANI KOMANDUJU SVETOM

11. 7. 2022.

Posle dve decenije, na treninzima najbolje ženske reprezentacije Srbije više nema Zorana Terzića. Njegovo mesto je zauzeo Italijan Daniele Santareli i po prvi put u istoriji odbojke na našim prostorima, na treninzima se priča – strani jezik. Nije problem u komunikaciji, jer skoro sve devojke govore engleski, mnoge i italijanski, ali nije to tema. Jednostavno, u poslednjih nekoliko godina, mnogo je selekcija, kako u muškoj, tako i ženskoj odbojci, koje vode stranci. Po prostoj računici, a to znači ako se pogledaju samo najbolje svetske selekcije, jasno se vidi da svetom komanduju – Italijani. Njihovih stručnjaka ima najviše pored klupa selekcija širom planete.

Krenimo redom i po onom pravilu da „dame imaju prednost“ i od onog što je najaktuelnije – Lige nacija. Srpsku selekciju vodi Daniele Santareli (do letos Hrvatsku), Tursku, već godinama i vrlo uspešno – Đovani Gvideti (pre toga Bugarsku, Nemačku i Holandiju). Od pre par meseci, na čelu poljske selekcije je Stefano Lavarini (nekada selektor Koreje), a sličan staž pored klupe Bugarske ima i Lorenco Mićeli. Ako se doda da italijansku selekciju vodi Davide Macanti, čini trećinu učesnika VNL 2022. Nemice je preuzeo Belgijanac Vital Hejnen (inače trener muških klubova), godinama je na klupi Dominikanske Republike Brazilac Markos Kvik, a Korejke je nedavno preuzeo španski trener Cezar Hernandez Gonzales.

Treba dodati i to da je na čelu Rusije Zoran Terzić, da je Hrvatsku prezeo mladi, ali iskusni turski stručnjak Ferhat Akbaš (nekada u Japanu). Pa opet malo Italijana, jer je Marčelo Abondanca u Grčkoj (a bio u Kanadi), Marko Bonita u Sloveniji, a italijanska škola stigla i do Irana u vidu Aleksandre Kampedeli.

Gledajući mušku „vertikalu“ VLN – a, opet za oko zapadaju dva stručnjaka, Andrea Đani i Roberto Pjaca. Prvi odnedavno pored klupe Francuske (prethodno selektor Nemačke i Slovenije), gde je nasledio Brazilca Bernarda Rezendea, a drugi predvodi Holanđane. Nekadašnji selektor Srbije, Nikola Grbić, sada je trener poljske selekcije, a slavni Francuz Filip Blan je preporodio Japance. Slovenci su se opredelili za Australijanca Marka Lebedeva, a Nemci za Poljaka, nekada sjajnog igrača, Mihala Vinjarskog. I ovo je samo deo njih, onih najbioljih i najpopularnijih. A gde su oni manje poznati i manje odbojkaške zemlje.

I koliko je onih kojih je, širom sveta, pomislilo – a zašto naš trener ne vodi našu selekciju… Odgovor nikako ne bi bio jednostavan.

p.s. I ne treba zaboraviti da svaki selektor uz sebe ima bar još po dvojicu ili više saradnika u koje veruje, naravno, svojih zemljaka.