Aktuelnosti

IVAN BLIZU KUĆE SLAVNIH – GLASAJTE

5. 4. 2023.

Nekadašnji reprezentativac Srbije i jedan od najboljih odbojkaša u istoriji, Ivan Miljković, blizu je da postane član Kuće slavnih u američkom gradu Holiok. On je jedan od četvorice nominovanih u „Klasi 2023.“ a u kategoriji odbojka u dvorani. Konkurenti su mu Kim Ho Čul, nekadašnji reprezentativni dizač Koreje od 1975. do 1986, potom Kacutoši Nekoda takođe organizator igre Japana čiji je dres dosio od 1960. do 1980, kao i jedan od najboljih argentinskih igrača ikada, Raul Kiroga, koji ima bronzu sa Olimpijskih igara u Seulu 1988.

Kada je u pitanju Ivan Miljković, on je predstavljen kao osvajač zlatne Olimpijske medalje iz Sidneja 2000. dve zlatne sa Evropskih šampionata, 2001. u Ostravi i deset godina kasnije u Beču, kao neko ko ima odličja sa svih velikih takmičenja uključujući i Svetsko prvenstvo, Svetski kup i Svetsku ligu, gde je vrlo često osvajao i brojna individualna priznanja.

Ovim podacima treba dodati još jedan, a to je da je nekadašnji korektor plavih odbojkaš sa upravo najviše osvojenih ličnih trofeja, bilo da se radi o najboljem serveru, napadaču, članu tima najboljih ili titule MVP, na svetu ikada. Možda zato i treba da postane član „Hall of fame“, jer je ostavio neizbrisiv trag u dresu reprezentacije Jugoslavije, Srbije i Crne Gore, i na kraju Srbije. Legandarni trener Lazar Grozdanović, jednom prilikom je rekao da je „Ivan Miljković neko ko je doprineo da reprezentacija koja je uvek bila pri vrhu, postane ona na vrhu“. Glasanje je do 16. aprila preko linka

https://www.volleyhall.org/ivhf-fan-vote.html

Treba se podsetiti da su „stanovnici“ Kuće slavnih u Holioku već dvojica njegovih saigrača iz plavog tima, Vladimir i Nikola Grbić. Prvi je to postao 2011. a drugi pet godina posle, 2016. Koliko je srpska odbojka dala svetskoj, koliko je unapredila, podigla njen nivo same igre, ali i gledanosti i orranizacije, a koliki je njen deo bio Ivan Miljković, ne bi trebalo da se postavlja pitanje „šlanstva“ u „Klasi 2023.“, ali ipak odlučuju glasovi.