Liga nacija

IZBLOKIRANI I JAPANCI

Kada se pre meča sa Japanom gledao njihov učinak i kada se videlo da su savladali Irance, Holanđane i Ruse, bilo je jasno da Slobodan Kovač i njegovi igrači moraju da budu vrlo oprezni. Da protivnik nije naivan videlo se i u prvom setu, koji im je pripao, ali posle toga je do izražaja došao sav kvalitet srpskog tima.

Kada se pogleda statistika drugog seta, u kome je Srbija, ponovo sa oporavljenim Urošem Kovačevićem u timu, imala čak 69 procenata uspešnosti napada, prosto je, sa jedne nejasno kako su taj deo igre tobili tesno, a sa druge i jasno, pošto su i Japanci 64 odsto svojih napada pretvarali u poene i uvek „disali za vrat“. Da bi se razbila sjajna odbrana protivnika, morao je sjajno da profunkcioniše još neki elemenat u igri plavih. I onda je malo po malo krenulo prema očekivanjima, jer je blok postajao nepremostiv. U međuvremenu su i uvek uporni i staloženi Japanci u nekoliko navrata gubili strpljenje, pa je šampion Evrope postavljao stvari na svoje mesto. Naročito se to videlo u četvrtom setu, kada su srpski reprezentativci postavili bedem i posle pretećih 13:11, vrlo brzo je na semaforu stajalo sigurnih 21:12, kada su mogli polako da upisuju bodove, svode računice i počnu polako da razmišljaju o sledećem protivniku, a to su jako dobri Francuzi (petak 15,00 časova). Čak 17 blokova i odličnih 61 odsto napada, uz prijem servisa koji će biti sigurno još bolji, „trikolori“ su ti koji bi trebalo da razmišljaju. A plavi naravno, da igraju na ovom nivou i da na sve to dodaju još neki poen iz servisa, koji iako ne donosi poene, uopšte nije loš. Biće to pravi derbi.

Statistika Srbija Japan

Prvo kolo: Francuska – Bugarska 3:0, Nemačka – Australija 3:0, Japan – Iran 3:0, Srbija – Slovenija 3:1, Holandija – Rusija 1:3, SAD – Kanada 3:0, Poljska – Italija 3:0, Brazil – Argentina 3:0, drugo kolo: Nemačka – Francuska 2:3, Iran – Rusija 1:3, Holandija – Japan 2:3, Australija – Bugarska 0:3, Poljska – Srbija 3:1, Italija – Slovenija 0:3, Argentina – Kanada 0:3, SAD – Brazil 0:3, treće kolo: Australija – Francuska 1:3, Holandija – Iran 0:3, Nemačka – Bugarska 3:2, Rusija – Japan 2:3, SAD – Argentina 3:1, Kanada – Brazil 1:3, Poljska – Slovenija 1:3, Srbija – Italija 3:1, četvrto kolo: Nemačka – Argentina 2:3, Iran – Kanada 3:1, Japan – Srbija 1:3, Brazil – Francuska 0:3, Holandija – Slovenija 0:3, Australija – Poljska 0:3, Italija – Bugarska 3:2, Rusija – SAD 3:1.

PLASMAN: Francuska 11, Poljska, Slovenija, Brazil, Srbija po 9, Japan, Rusija, Nemačka po 7, SAD, Iran po 6, Bugarska 5, Kanada 3, Argentina, Italija po 2, Holandija 1, Australija bez bodova.

Parovi petog kola: Argentina – Slovenija, Holandija – Nemačka, Brazil – Japan, Srbija – Francuska, Iran – Italija, Poljska – SAD, Rusija – Australija, Kanada – Bugarska.