Odbojka Srbija

IZBORNA SKUPŠTINA OSS – Gospodski, nego kako

Mesec maj, dan sedmi, godina 2016. Sve ovo biće upamćeno u novijoj eri odbojke u Srbiji kao dan kada je ovaj sport izneo još jdnu pobedu. Niko tog dana nije igrao utakmicu, bar zvaničnu, ali se desailo nešto što bi jednog dana moglo da posluži kao model (opet začet u odbojci), kako treba da izgleda Izborna skupština nekog „tela“. Ne zbog izbora novog i bure aplauza upućenih starom predsedniku OSS, već zbog načina na koji je sve to proteklo i što bi moglo da stane u samo jednu reč – gospodski.

Posle 24 godine, shodno činjenici da je otišao na viši nivo, mesto predsednika Evropske odbojkaške konfederacije, Aleksandar Boričić napustio je funkciju prvog čoveka najorganizovanijeg Saveza, a nasledio ga je Nenad Golijanin. Delegati na skupštini, ljubitelji odbojke, funkcioneri, poštovaoci gore pomenutih i sporta koji je našoj zemlji toliko dao, svi su učinili da sve protekne svetski. Od dolaska svih, do napuštanja hotela „M“, sve je bilo besprekorno. Da je neko to sve snimao kamerom, mogao bi da unovči nešto što bi u najkraćem mogao da nazove „Tako se to radi“.

Osmesi na sve strane, kao i uvek u odbojkaškoj porodici, pozdravi, komentari. A onda je Aleksandar Boričić uzeo reč, „poveo“ Skupštinu kao mnogo puta do sada, sa jedinom tačkom dnevnog reda. Naravno, najpre su odrađene formalnosti oko izbora radnog tela i izveštaja verifikacione komisije. Jedini predloženi kandidat, Nenad Golijanin. Predlog stavljen na glasanje je kao rezultat imao sve podignute ruke „za“, bez „protiv“ i „uzdržan“. Znači jednoglasno. Aplauz je samo prekinut na trenutak, kada je došlo do „primopredaje“ odnosno kada je Aleksandar Boričić čestitao Nenadu Golijaninu na izboru za novog predsednika OSS. Iskreno, kako to rade pravi sportisti.

Aplauz je trajao i trajao. A onda je novi predsednik uzeo reč i velikim brojem komplimenata prosto „obasuo“ tada već bivšeg. Toliko iskrenosti u takvom trenutku, retko gde može da se vidi. Sa toliko respekta, lepih reči, što je najvažnije istinitih, iskrenih želja koje su vezane za dalje rukovođenje obojice. Jednog na čelu evropske odbojke, drugog na čelu organizacije koja bi trebalo da bude (tačnije ostane) perjanica i izuzetna podrška funkcionicanju CEV. Poželeo je Golijanin da Boričić jednog dana dođe i do samog vrha, da postane prvi čovek Svetske odbojkaške federacije, jer kako je rekao „poseduje znanje i ima kapacitet za tako nešto“. Usledili su poljupci, mnogo, iskrenih, prijateljskih, jednom za stupanje na funkciju, drugom za rukovođenje istom i „postavljanje“ u sam svetski vrh.

Kada se sve malo primirilo, odbojkaška porodica je nastavila da se druži. Za stolom. Najviše se pričalo naravno, o odbojci, Usput, malo se jelo, malo se pilo, što bi rekla pesma. I treba da se zalije. Za neke nove zajedničke uspehe.

 

Boričić počasni predsednik

Za sve ono što je napravio za skoro dve i po decenije na čelu Odbojkaškog saveza Srbije, Aleksandar Boričić je dobio jedinstven trofej. I to nije bilo sve. bora-trofejNa predlog Nenada Golijanina, a koji je Izvršni odbor jednoglasno usvojio, Aleksandar Boričić je izabran za počasnog predsednika OSS.

Savezom je rukovodio od 1992. Država je menjala ime, ali ne i predsednika, pa je tako do 2003. Boričić bio predsednik OS Jugoslavije, potom do 2006. OS Srbije i Crne Gore, a kasnije i samo OS Srbije.

 

Vanja Grbić prvi potpredsednik

Proslavljeni reprezentativac i jedan od najboljih odbojkaša sveta Vladimir Grbić, postavljen je za prvog potpredesdnika Odbojkaškog saveza Srbije. Pored njega i predsednika OSS Nenada Golijanina, u predsedništvu se nalaze još potpredsednici Aleksandar Vlahović i Goran Pitić, kao i predsednik OSV i Petar Bogunović.