Aktuelnosti

KVALIFIKACIJE ZA OI 2024. – OPREZNO DO PARIZA

17. 3. 2023.

Pošto su kompletirane liste učesnika kvalifikacija za Olimpijske igre u Parizu 2024. Svetska odbojkaška federacija obelodanila je i kako će izgledati grupe, odakle će oni najbolji, po dve selekcije, steći pravo igranja na najvećoj svetskoj sportskoj smotri.

Srpski odbojkaši i odbojkašice se, sasvim je sigurno, neće prošetati do takmičenja u glavnom gradu Francuske. Devojke se nalaze u grupi koja će igrati u Kini, od 16. do 24. septembra, a pored domaćina, za rivale će imati još selekcije Dominikanske Republike, Holandije, Kanade, Češke, Meksika i Ukrajine, dok će momci pokušati konačno da izbore plasman, od 30. septembra do 8 oktobra, pored reprezentacija Amerike, Slovenije, Turske, Tunisa, Egipta, finske i Japana, koji će ugostiti sve protivnike.

Devojke, aktuelne bronzane sa prošlih Olimpijskih igara, svakako su kao svetske šampione veliki favoriti u svojoj, A, grupi. Što se momaka tiče, njih na olimpijskom turniru nije bilo još od Londona, i ovo je pos evoj prilici poslednja šansa generacije, da se u ovom sastavu domogne velikog takmičenja. Biće teško, ali ne i neizvodljivo. Ono što je zajedničko i za jedne i za druge, jeste da moraju biti oprezni.

Kod odbojkašica još igraju, u B grupi Japan (domaćin), Brazil, Turska, Belgija, Bugarska, Portoriko, Argentina i Peru, a C grupu čine Poljska (domaćin), Italija, SAD, Nemačka, Tajland, Kolumbija, Koreja i Slovenija.

U muškoj konkurenciji u Brazilu će pored domaćina igrati još Italija, Iran, Kuba, Ukrajina, Nemačka, Češka i Katar, dok će Kinezi ugostiti Poljake, Argentince, Holanđane, Kanađane, Meksikance, Belgijance i Bugare.

Do sada su jedini sigurni učesnici odbojkaši i odbojkašice Francuske, kao domaćini Olimpijskih igara koje se odrđavaju od 16. jula do 11. avgusta.