Aktuelnosti Liga nacija

LIGA NACIJA 2021. – CIRKUS SA TERMINIMA

Uskoro kreće Liga nacija, takmičenje koje se održava po treći put, a posle pauze prošle godine zbog svetske pandemije izazvane virusom kovid 19. pre izvesnog vremena, objavljen je i raspored odigravanja utakmica, gde se jasno vidi, već sada, pre zvaničnog početka, koje su selekcije favorizovane.

Nije potrebno gledati mnogo u raspored i videti da selekcija zvaničnog šampiona Evrope, Srbija, na ovom takmičenju od 15 utakmica tokom ligaškog dela, čak 12 igra u „nenormalnim“ terminima. Od toga pet puta u 10 časova ujutru, dva puta u podne, jednom u 13 časova, četiri puta u 15, dva puta u 16 i samo protiv domaćina u večernjem, od 21 čas.

Sa druge strane Brazil, Poljska, Amerika i Italija ne igraju ni jedan meč u terminima koji nisu baš predviđeni za igranje odbojke. Već su se znači izdvojili timovi koji su izbačeni u prvi plan. Pitanje je zašto nema i kome toliko smeta selekcija Srbije, koja u Rimini ide sa najvišim ambicijama i sa izuzetno visokim rejtingom.

Sve se čini da to nije ništa slučajno, i ne može niko da objasni zašto organizatori aktuelne šampione Starog kontinenta tretiraju kao drugorazrednu selekciju. Nekome očito ne odgovara da Srbija ima bolji tretman, jer kada plavi budu igrali u jutarnjim i podnevnim terminima, svakako neće moći tog dana da treniraju. Niko nema ovako loš raspored. Sve ovo podseća malo i na slučajeve Novaka Đokovića, kada mu daju termine odigravanja mečeva po najvećoj vrućini ili par sati pre ponoći, sa obrazloženjem „slučajno“ ili „desilo se“.

Zbog svega ovog, naši odbojkaši su morali da naprave određene izmene u planu rada. Tako je sada prepodnevni trening „udarni“ što se uigravanja i igre „6 na 6“ tiče, jer se tada mahom igraju utakmice, a večernji onaj na kome se radi više snaga. Pre početka Lige nacija, srpski tim će imati dve provere (najpre trening meč, a onda i zvanični) sa Severnom Makedonijom, pa dve na turniru u Sloveniji (21. – 23. maj), sa domaćinom i Bugarskom, a potom nastavljaju za Italiju.