Liga nacija

LIGA NACIJA (Ž) – ŠAMPIONKE SVETA ZOVU NA UŽIVANJE

Nekako bez velike popmpe startuje drugo izdanje Lige nacija za odbojkašice. Možda je razlog tome i činjenica da jem doduše kao i prošle godine, odmah po završetku velike većine nacionalnih šampionata, pa shodno tome, ali za razliku od prošle godine, timovi će u velikoj meri biti lišeni pomoći najvećih zvezda, upravo zbog umora.

Širom sveta igraće se pet vikenda, a isto toliko najboljeplasiranih selekcija, uz Kinu, naći će se na finalnom turniru u Nanđingu. Selekcija Srbije od utorka do četvrtka (21. – 23. maj) biti domaćin Holandiji, Koreji i Turskoj. Prilika da ljubitelji odbojke u Beogradu, ali i širom Srbije, na licu mesta, u dvorani “Aleksandar Nikolić”, pozdrave svetske i evropske šampionke. Trofejni selektor Zoran Terzić najavio je da će se potruditi da se publici predstavi što je moguće više devojaka koje su donele zlato iz Japana pre sedam meseci i prilično je uspeo jer će u sastavu za mečeve protiv pomenutih rivala biti Brankica Mihajlović, Stefana Veljković, Tijana Bošković, Teodora Pušić, Bianka Buša, Ana Bjelica i Maja Aleksić. Ostale su obećale da će biti velika podrška pored terena, u želji da podmlađena selekcija ostvari što bolji rezultat u prva tri meča.

– Takmičenje koje nas uslovljava sa svih strana,vezano za termine, pa kroz putovanja i to što devojke nemaju nikakav odmor, ali ni vremena za trening, pravi situaciju da se mora da se kombinuje i podmladi sastav, jer je neizdrživo za igrače koji igraju tokom cele sezone. Što se nas tiče, biće dosta novih igračica u sastavu, ali verujem da će domaća publika imati šta da vidi i da će biti biti dovoljan motiv mladim snagamaa da steknu neophodno iskustvo za naredna takmičenja – rekao je selektor Terzić.

VNL logoPomenutim devojkama će se u utorak (Holandija 20 časova), sredu (Koreja 17 časova) i četvrtak (Turska 20 časova), pridružiti Jelena Blagojević, Mina Popović, Slađana Mirković, Sara Lozo, Maja Savić, Emilija Antanasijević i Bojana Gočanin.

– Drago što posle nekoliko godina opet imamo priliku da zaigramo u Beogradu. Poznat je sistem takmičenja, da je dosta naporno, pa timovi neće biti kompletni. Verujem da će publika doći u velikom broju da nas podrži, jer će mlađim devojkama koje će zaigrati, biti preko potrebna. Iskustvo im je neophodno, zato pozivam sve da napune tribine dvorane “Aleksandar Nikolić” – prenela je želje celog tima novi kapiten plavih dama Brankica Mihajlović.

O taktici treneri ne mogu mnogo da pričaju, jer kako slabo poznaju mogućnosti protivnika u drastično izmenjenim sastavima, tako da još uvek nemaju najjasniju sliku i mogućnosti svojih timova. Zato su slične “besede” dali i treneri i kapiteni ostalih selekcija. Znači najpre aplauz svetskim šampionaka, a potom i huk sa tribina kao podrška devojkama koje će igrati protiv Holandije u iščekivanju dobrih rezultata u Ligi nacija.