Treneri

LJUBOMIR GALOGAŽA: NEMA NIŠTA PREKO REDA

Vrlo često se u poslednje vreme postavlja pitanje “Ko nam trenira decu”. Mnogi misle sa punim pravom. Sve je više trenera koji samo vole odbojku ili onih koji misle da je poznaju, a najgore od svega je što to „znanje“ prenose. Jedan od onih koji ne spada u tu grupu, već u onu kontra, sa izuzetnim znanjem, ali i rezultataima, naročito kada je u pitanju „proizvodnja“ igrača, jeste Ljubomir Galogaža. Ima odbojku, što bi se reklo „u malom prstu“, pa zbog toga vrlo često, pored kolektivnih treninga u Odbojkaškom klubu „Kralj“, drži i individualne.

– Koliko se ko posveti odbojci, toliko će i znati, nema tu mnogo mudrovanja. Oni koji žele ozbiljno time da se bave, moraju ceo dan da misle o njoj, na bilo koji način. Treba se usavršavati, nikako ustručavati da se neko bolji i iskusniji pita za savet. Moj odbojkaški učitelj je Laslo Lukač, još iz vremena kada sam kao vrlo mlad trener počinjao u Crvenoj zvezdi. Mnoge njegove savete primenjujem i dan danas i često i dalje razmenjujemo mišljenja.

Otkud jedan poznat i priznat stručnjak u, za mnoge nepoznatom, malom klubu?

11– U uslovno rečeno malom klubu je nekad lakše raditi. Kao prvo, nema pritiska rezultata koji u onim velikim spadaju pod moranje. Ovde je sve drugačije. Postajemo sve veći, iz dana u dan, imamo mnogo talentovanih devojčica, dve juniorske reprezentativke sa poslednjeg Evropskog prvenstva, Ljubicu Milojević i Milicu Šorak, imamo i kao trenera treću na svetu 2006. Aleksndru Ranković.

I sam Galogaža je svojevremeno bio selektor kadetske reprezentacije, kada su u njoj igrali Marko Podraščanin, Miloš Vemić, Konstantin Čupković, kao i Miloš Terzić, koga je naučio prvim odbojkaškim koracima.

– Svojevremeno smo nas trojica, Zoran Terzić, Branko Kovačević i ja, vodili računa o muškoj „vertikali“ Crvene zvezde. Često smo znali po ceo dan da sedimo i pričamo o odbojci. Danas smo malo „raštrkani“, čak sva trojica u ženskoj odbojci, ali to ne umanjuje intersovanje kada se vidimo kad nam obaveze to dozvole. Kada smo mi provodili vreme na „Marakani“ stasavali su Novica Bjelica, Milan Vasić, Dejan Bojović, Bojan Janić, Marko Samardžić, Neven Majstorović, Tomislav Dokić, kasnije Maksim Buculjević

Pomenuti su stigli i do reprezentacije, što dovoljno govori o kvalitetu rada, a često su i kasnije dolazili na individualne treninge kako bi proverili i nadogradili svoje znanje. Interesantno je da se Galogaža prvo kao trener obreo u ženskoj odbojci. Pošto je privodio kraju igračku karijeru u Partizanu, počeo je da radi se ekipom Mladosti iz Zemuna.

– I to je sve zahvaljujući velikom treneru – Đoletu legendi, odnosno Antoniju Jovanoviću. Napravili smo plan i osvajajući svake godine prva mesta, stigli smo za tri sezone od republičke do elitne lige, u državi koja se zvala SR Jugoslavija. Bili smo hit, sestre Ranković, Slavica Šefik, Jelena Ignjatović, sestre Tomić, sestre Vučićević… Sjajan tim.

Koliko je teško da se neki trener „prebaci“ sa treniranja muškaraca na rad sa devojkama i obrnuto?

– Ni najmanje. To su sitnice. Posle treniranja Mladosti pa sedam godina rada sa dečacima u Crvenoj zvezdi, od 2009 sam opet u radu sa ženskim ekipama. Prvo Vizura Supernova, potom Jedinstvo iz Stare Pazove, a sada Kralj. Razlika je samo što sada radim sa mlađim kategorijama, a prethodno su bile samo seniorke. Sećam se da mi le Laslo Lukač rekao jednom da „ne bi bilo loše posle svakog olimpijskog ciklusa nešto drastično promeniti“.

Nije tajna da su ga neki superligaški klubovi kontaktirali po završetku ugovora u Staroj Pazovi.

– Da, bile su to primamljive ponude koje sam odbio. Mislim da je potrebnije stvarati mlade igrače, a u tome sam dobar. U Kralju deca i roditelji ne žure kao u nekim drugim klubovima. Zna se procedura napretka, nema ništa preko reda. Ali o tome drugom prilikom – uz osmeh je zaključio Ljuba Galogaža.

Eto ko trenira decu, ali onako kako stvarno treba.

 

 

Kod Đoleta nema greške

Često u svojoj priči ne može a da ne pomene Đoleta Jovanovića i njegovo iskustvo. Jedan od primer ide ovako:

– Pre nekoliko godina svratio je na trening, na kome je bilo jedno 50 devojčica. Posle dva minuta me je pozvao I pokazao na dve, rekavši da od njih može da bude nešto. Naravno, nije promašio. Kao i uvek.

 

Suđenje

Uporedo sa karijerom trenera, Ljuba Galogaža je bio uspešan i kao sudija. Delio je pravdu na drugoligaškim mečevima, sve dok te dve njegove ljubavi nisu postale – sukob interesa.

– To su drugi odlučili, meni je ostalo da izaberem. I nisam se nikada pokajao.

A I tada je napravio sjajnu stvar za srpsku odbojku, jer je deleći pravdu u Zaječaru, video talentovanog Dragana Stankovića i preporučio ga Crvenoj zvezdi.