Više od igre

MALE, 4:2, TAJNE MIŠKA KIJCA

Kada ne znaš kako da iznenadiš protivnika, nekad nije loše vratiti se malo unazad. Možda je to rečenica kojom se vodio trener odbojkašica Kleka, veliki i iskusni stručnjak, Milorad Kijac, tek zahvaljujući u velikom delu njegovoj taktici, sistemu 4:2, osvojena su tri velika boda u Subotici. Ko gleda utakmice Klečanki, a malo prati ovu igru, može i sam da zapazi da igraju malo „čudno“. Pomenuti sistem se igrao nekad, pre mnogo vremena.

– Sa svojim saigračima sam ga igrao još svojevremeno u šampionskoj ekipi Kleka, „onih godina“. Od onda se ne sećam da sam ga primenjivao – kaže Kijac.

A odakle ideja da se ovako nešto upotrebi posle „toliko godina“?

– Kada sam malo pogledao statistiku, video sam da učinak korektora nije baš zadovoljavajući. Zato sam se odlučio da pokušamo ovako, naročito što naša oba dizača mogu jako dobro da odigraju kao napadači. Evo, u Subotici su Rada Perović i Marija Miljević zajedno osvojile 23 poena, što je impresivan učinak. Sa druge strane, ko se razume u odbojku, zna da u svakom trenutku imamo tri napadaca u prvoj liniji.

Posle ovog, možda će mnogi biti spremniji kada igraju sa Klekom i na sistem 4:2…

– Mi znamo koliko možemo i koliko trenutno vredimo. Ne zanosimo se previše, ali probamo na razne načine da unapredimo igru i ostvarimo što je moguće bolji rezultat.

Ako budu „provaljeni“, ko zna šta se kuva u „kuhinji“ Milorada Kijca, toliko godina iskustva, možda ima još neka iznenađenja.

3 Responses

  1. Uvek je znao sta i kako. Bravo Misko.

  2. To moze da se seti samo neko ko je ceo u odbojci. Svaka cast, neka mladi nesto nauce iz ovoga!

Comments are closed.