Aktuelnosti Svet

NACIONALNA LIGA – NOVA STRANICA ISTORIJE FIVB

Ono što je na stranicama ovog sajta pisalo još pre tri meseca (https://odbojka-volleyball.com/gran-pri-novi-sistem-najbolji-stizu-u-srbiju/) dobilo je potvrdu na proslavi 70 godina Svetske odbojkaške federacije. Naime, prvi čovek FIVB dr. Ari Grasa, najavio je da će se umesto dosadašnjiih Svetske lige u muškoj i Gran prija u ženskoj konkurenciji, od naredne godine igrati Nacionalna liga (ili Liga nacija), projekat u kome učestvuju FIVB, kompanija IMG i 21 odbojkaška federacija. Ona obuhvata takmičenje najboljih svetskih selekcija, po 16, gde će u narednih osam godina njih 12 biti sigurne kao članice elitne divizije, dok će četiri biti „promenjive“. Najavljena je i „druga divizija“ odakle bi se „popunjavala“ elitna. Predesenik FIVB ocenio je ovo takmčenje kao epohalno, kao najvažnije u istoriji Svetske odbojkaške federacije, da je „odbojka za 70 godina postala jedan od najpopularnijih sportova na planeti, da broji najviše članica (222), ali da mora iz godine u godinu da napreduje i da će pomeuto takmičenje i gledaoce, kako one koji su u dvorani, tako i one koji prate mečeve putem TV prenosa, dovesti u centar zbivanja.

Čak osam nedelja tokom leta novonastalo takmičenje će biti zastupljeno među ljubiteljima odbojke. Svaki tim odigraće minimum po 15 utakmica (ukupno 130 u muškoj i isto toliko uženskoj konkurenciji), svaka selekcija će po jednom biti domaćin, a posle pet vineda interkontinentalne faze, oni najbolji će se boriti za nagradni fond koji nikad nije bio veći.

U konkurenciji muškaraca, „stalni članovi“ biće Srbija, Brazil, Rusija, SAD, Italija, Kina, Argentina, Nemačka, Poljska, Iran, Francuska i Japan, dok su Australija, Bugarska, Kanada i Južna Koreja one reprezentacije koje, shodno rezultatima, mogu da ispadnu iz ove lige.

Kada su odbojkašice u pitanju „elitnih 12“ su Srbija, Brazil, Tajland, Holandija, Italija, Kina, Turska, Južna Koreja, Nemačka, Rusija, Japan i SAD, dok su Poljska, Dominikanska Republika, Argentina i Belgija po statusu „promenljive“.

Prva izdanja Nacionalnih liga, biće, ako je verovati dr. Ariju Grasi i ljudima koji su osmislili ovaj sistem takmičenja, više nego prava uvertira za kasnija prvenstva sveta u obe konkurencije.