Aktuelnosti

„OBRIGADO BRASIL“ ILI „NA STARE ZASLUGE“

8. 10. 2023.

Nije ni malo bilo lako najboljim srpskim odbojkašima prethodnih desetak dana. Ali, nije sve izgubljeno i nije sve onako kako je izgledalo. A izgledalo je tako da su svi komentari bili mahom negativni, uz poneki da se ne zna šta se dešavalo sa najboljim srpskim odbojkašima.

Međutim, posle svega – „Obrigado Brazil“ ili hvala „kariokama“ koji su i te kako pogurali plave do Pariza. Dali su im, pobedom nad Italijom, ogroman zamajac i razlog da se kući vrate ipak sa osmehom (u suprotnim bi se plasirali Kubanci i napravili veliki problem). Da li će pomeuti osmesi biti krišom ili ne, ostaje da se vidi, ali trenutna situacija je takva (a do početka Lige nacija 2024. se ne može promeniti) da srpkska muška reprezentacija ima ogromne šanse da se plasira na Olimpijske igre. Kako…

Pored Francuske kao domaćina, posle kvalifikacionih turnira, pravo su stekle i najbolje selekcije iz sve tri grupe, Nemačka, Brazil, Amerika, Japan, Poljska i Kanada, koja je spletom srećnih okolnosti napravila, već sada najveći uspeh od kada se tamo igra odbojka. Uz njih put Pariza će i Egipat, kao predstavnik Afrike (zbog „jednakosti kontinenata“). Ostalo je još četiri mesta i ona će biti podeljena na osnovu plasmana na FIBA rang listi posle 14 odigranih kola Lige nacija naredne godine, neračunajući pomenute selekcije, koji su već sigurne za Igre 2024. Mora se napomenuti da po najnovijem proračunu, koji spada u domen više matematike, bodovi se gube ukoliko se doživi poraz od slabije plasiranog, a dobijaju – ako se pobedi bolji na listi. Za sada je više nego sigurna selekcije Italije, koja je treća na pomenutoj, koja će biti deveti učesnik olimpijskog turnira. Brojka devet vezana je i za selekciju Srbije, a to je njen trenutni plasman na rang – listi. Ispred njih su, od najozbiljnijih kandidata Argentina i Slovenija, sa solidnom zalihom bodova (između ostalog i meč poslednjeg kola i pobeda Slovenaca nad našom selekcijom je uslovio tome), pa je realno da oni prođu kao 10. i 11. učesnici najveće svetske sportske smotre. Iza Srbije su (od onih koji se nisu plasirali) Kuba, Holandija i Iran, sa takođe popriličnim zaostatkom u bodovima, koji bi realno trebalo da bude nedostižan. Znači, da bi tim koji trenira Igor Kolaković video „svetlosti Pariza“, potrebno je bar da u Ligi nacija pobede sebi ravne i ostanu ispod Kube, Holandije i Irana. Na „mala vrata“, ali bi ipak bili poslednji, 12. tim koji bi igrao na Olimpijskim igrama.

Nije tako teško, ali neće biti ni malo lako. Ipak, šanse su daleko veće od „pola – pola“. Ovaj tim, koji zna da pobeđuje, a videlo se to pre četiri godine kada su mahom isti igrači bez poraza osvojili Evropski šampionat, samo mora malo da se resetuje. Jer, pomenute bodove su oni osvojili, što znači da su na „stare zasluge“ sebi dali šansu koju moraju da pretvore u – Olimpijske igre.

 

RANG LISTA

 1. Poljska 421,14
 2. SAD 390,91
 3. Italija 242,43
 4. Japan 340,30
 5. Brazil 338,17
 6. Argentina 314,35
 7. Slovenija 307,12
 8. Francuska 306,80
 9. Srbija 253,22
 10. Nemačka 242,16
 11. Kuba 223,68
 12. Kanada 222,17
 13. Holandija 214,58
 14. Iran 211,10
 15. Turska 210,73