Aktuelnosti

ODBOJKAŠKE KUĆE HUMANOSTI

Svetska odbojkaška federacija, Evropska odbojkaška konfederacija i Odbojkaška federacija Azerbejdžana, putem donacija i obezbeđenih sredstava napravile su tri kuće čije su ključeve u Vići kod Lučana dobije najugroženije porodice, one koje su pretrpele najviše nevolja posle klizištima. Ovo nije prvi put da se dešavaju ovakve stvari, jer je pre skoro godinu dana nešto slično u „kooperaciji“ FIVB – CEV – OSS urađeno na Ubu i tada su još tri slična objekta predata na upotrebu.

Svečanosti u Viči prisutvovao je Aleksandar Boričić, predsednik Evropske odbojkaške konfederacije, potom čelnici Odbojkaškog saveza Srbije, predednik Zoran Gajić i generalni sekretar Ivan Knežević, potpredsednik Olimpijskog komiteta Srbije Bogdan Obradović, državni sekretar Minstarstva omladine i sporta Predrag Peruničić i mnogi drugi. Ključevi su simbolično uručeni predseniku opštine Lučani Vesni Stambolić.

Kuce 2– Ideja je nastala 2014. kada su se u Srbiji desile velike poplave i nepogode. Tada sam došao na ideju da uz pomoć prijatelja iz Svetske federacije i Evropske konfederacije uz pomoć nekih nacionalnih federacija, pokušamo da skupimo novac i pomognemo im. Napravili smo već tri kuće na Ubu, u čemu su učestvovali FIVB, CEV i Odbojkaški savez Srbije. Sada smo napravili još tri, a svetskoj i evropskoj kući odbojke pomogla je Odbojkaška federacija Azerbejdžana, nama prijateljske države, koja nam je uvek naklonjena i smatrala je da je ovo trenutak da nam pomogne. Zahvalan sam FIVB i CEV koji su razumeli potrebu za ovajko nečim, a  sve to je i zahvalijući autiritetu koji Odbojkaški savez Srbije ima već godinama, kao i mom igledu u odbojci i mnogim drugim stvarima. Za sada je to šest kuća, ali i dva odbojkaška terena, jedan je već u funkciji na Ubu, a drugi ćemo napraviti u Viči. Možda bude još akcija. Hvala Svetskoj odbojkaškoj federaciji, Evropskoj odbojkaškoj konfederaciji, Odbojkaškom savezu Srbije, hvala Azerbejdžanu, ali i Ministarstvu omladine i sporta, Olimpijskom komitetu Srbije, da se vidi da smo svi zajedno kada se pomaže. Nadam se da ćemo imati prilike još da pomažemo, prevashodno onima kojma je to najpotrebnije, a to su deca – istakao je prvi čovek odbojke u Evropi, Aleksandar Boričić.

Odbojkaški savez Srbije već godinama na razne načine pomaže, najviše najmlađima, ali i svima kojima je pomoć neophodna. Nalazli su se mnogo puta na raspolaganju,a tako je bilo i sada.

Kuce 1– Sreća je kada neko nekom može da pomogne, a to je slučaj sa mnogima u Srbiji. Porodice koje će se useliti u nove kuće imaju dosta dece, pa će i oni imati priliku da odrastaju, školuju se i vaspitavaju u dobrim uslovima, da jednog dana izrastu u dobre i plemenite ljude. U saradnji sa Aleksandrom Boričićem i na funkcijama koje imamo, sa zadovoljstvom smo prihvatili poziv da uradimo ovako nešto. Drago mi je da je Azerbejdžan jedan od donatora, a s obzirom da sam bio tamo kao trener četiri godine, pomogao razvoju njihove odbojke, na ovaj način su Srbiji vratili deo tog duga. Šalu na stranu, srce mi je puno kada u okruženju sportskih prijatelja možemo svi zajedno da uradimo nešto korisno – rekao je Zoran Gajić.

Za one koji su dobili kuće, sreći nije bilo kraja. Dečaci i devojčice koji će u njima živeti, dobili su po jednu odbojkašku loptu. Ko zna, možda se među njima krije neki novi reprezentativac. Kakva bi to tek priča bila.