Aktuelnosti

OKOLIĆ KRALJ ČEŠKE: OD TRNJA DO ZVEZDA

27. 4. 2024

Jedan od srpskih odbojkaša koji će po dobru pamtiti ovu sezonu jeste i Aleksandar Okolić. On je stigao do titule šampiona Češke i to kada njegovoj ekipi, Češke buđojovice, nisu davale velike šanse ni da se plasiraju u polufinale, pa kasnije i finale. Međutim, zahvaljujući u velikoj meri srpskom internacionalcu ova mlada ekipa je na kraju podigla možda i gabaritima najveći pehar koji se dodeljuje za osvajanje titule u Evropi.

– Srećan sam kao i uvek kada se osvoji trofej, ali ovaj je stigao posle sezone koja je sama po sebi za mene bila poprilično turbulentna. Mogao bih da kažem ono – od trnja do zvezda. Počeo sam u Azerbjdžanu, gde sam imao potpisan finansijski jako povoljan ugovor. Očekivao sam da će to biti jedna dobra sezona u novoj sredini, ali ispostavilo se da je posle samo par meseci sve počelo da se ruši kao kula od karata. Otkazali su sponzori pa je počelo sa dugovanjima da bi se na kraju sve raspalo.

Usledila je ponuda iz Katanije, koja pukim slučajem nije realizovana, što se ispostavilo kasnije kao odlična stvar, s obzirom da je nekadašnji srpski reprezentativac pozitivno odgovorio na poziv jednog od najpoznatijih čeških klubova koji pet godina čeka uspeh.

– Ponuda je bila dobra, a nova sredina onteresantna. Kada sam došao bili su peti, a jako mi se svidelo što niko nije bio opterećen rezultatom u ovoj sezoni. Od trenera sam dobio dvostruku ulogu… Prva naravno kao igrač, a druga da budem vođa, da svojim iskustvom vodim vrlo mlad tim na terenu. Počeli smo da pobeđujemo popravili smo položaj na tabeli a onda igrali opušteno u polufinalu i stigli do borbe za titulu.

Očigledno da je rasterećenost donela mnogo bolju igru ekipe Češke buđejovice, koja iz utakmice u utakmicu igrala sve bolje.

– Čini mi se da nas je Prag potcenio u finalu, jer su sve vreme lige bili najbolji. Nisu računali da može da im se desi ono što im se desilo, a to je da ih već u prvoj utakmici iznenadimo na njihovom terenu i napravimo veliki korak ka osvajanju titule. Kasnije smo prednost udvostručili pred našim navijačima, pa smo mogli vrlo lako sve da rešimo u tri meča, ali smo ostavili slavlje za naš teren. Osvojili smo titulu koji se niko nije nadao napravili veliki uspeh koji se čekao od 2019. godine. Dugo godina igram, mnoge klubove sam promenio, ali ovakvu sezonu još uvek nisam imao i jako mi je drago zbog svega. Kad se setim kako je počelo a kako se završilo…

 

Ostajem, a šta drugo

Posle ovakve sezone i ovakvog rezultata suvišno je i postavljati pitanje da li najiskusniji igrač novog šampiona Češke ostaje u istom klubu…

– Baš tako, bilo je lepo, a lepe stvari ne treba menjati. Klub je organizovan do najsitnijih detalja tako da igračima ostaje da se fokusiraju samo na teren. Igranje u Ligi šampiona naredne godine je takođe veliki izazov za mene, a s obzirom da smo otišli na odmor znajući da će budžet naredne godine biti još veći, nekako mi sve miriše na još lepšu godinu od ove. Naravno, supruga i sin su sa mnom, uživaćemo opet zajedno.