Aktuelnosti

PE – ŠAMPION NE BRANI TRON

Evropa čeka novog šampiona pošto najbolji odbojkaši Srbije nisu uspeli da se plasiraju u finale šampionata Starog kontineta koje se igra u Katovicama. Italijani su ih savladali posle četiri seta i sebi omogućili da igraju za zlatnu medalju protiv Slovenije, koja je pobedila domaćina i aktuelnog svetskog šampiona istim rezultatom.

Nije to bilo izdanje koje se očekivalo od tima koji je selektirao Slobodan Kovač. Ali, uprkos tome, plavi su imali svoje šanse. Nisu uspeli da se izbore sa Mikeletom, koji je pokazao da izrasta u „zver“, znali su da je Đaneli “magičan”, ali su većim delom prvog i drugog seta imali igru koja im je održavala egal igru. U par navrata su imali i dva poena prednosti, isto tako su u par navrata istu razliku uspevali da anuliraju. Ali kada je trebalo da se mirno, reklo bi se i rutinski privede kraju set, dolazilo bi do nekih grešaka koje ne priliče još jedan dan zvanično šampionu Evrope. Na kraju krajeva, verovatno ni sam Galasi ne pamti kada se toliko naprolazio, a Ancani nablokirao. Kad se priča o bloku, Italijani su ih imali čak 15, srkska selekcija samo sedam (od kojih sjajni Podraščanin pet).

Izmene koje je selektor Srbije pravio, davale su određen pomak, ali jednostavno je nedostajalo ono u čemu su svi oni pre dve godine bili najjači. Nedostajala je „mirna glava“. A kada toga nema, uvlači se nervoza. Pokazatelj koliko srpskoj selekciji nije bio dan mogao je da se vidi u četvrtom periodu, jer su posle smanjenja rezultata umesto dodatne energije, jednostavno klonuli. Nema govora da nisu želeli finale, nema govora da su hteli najbolje, ali jednstavno, pre dve godine su to zaslužili i radovali se, a ovog puta to očito nije bio slučaj.

Međutim, prilika za radovanje ukazaće se u borbi za bronzu (nedelja 17,30 časova), ali protiv sigurno svih 11000 navijača Poljske i njihove reprezentacije koja „mora“ da se izvadi za to što ih neće biti u finalu, biće mnogo teže nego da se uđe u finale. A tamo, o novom prvaku, odlučivaće Slovenija i Italija. Pa neka im se na postolju pridruže i srpski odbojkaši

Statistika Srbija Italija

POLUFINALE

Slovenija – Poljska 3:1

Italija – Slovenija 3:1

Za treće mesto

Srbija – Poljska

Finale

Slovenija – Italija