Odbojka na pesku

PRVA EVROPSKA MEDALJA Irena i Tijana od bronze

 

Veliku stvar za srpski bič – volej ovog leta su napravile mlade Tijana Basić i Irena Drobnjek. Njih dve su se sa prvenstva Evrope do 18 godina, koje je održano u Brnu, vratile sa bronzanim medaljama. Tako je srpska odbojka u ovom letu, pored zlata u Svetskoj ligi i srebra na Olimpijskim igrama, osvajila i treće odličje koje je do sada nedostajalo na velikim takmičenjima.

Hrabro su se nosile sa i po dve godine staijim protivnicama i na kraju se radovale zasluženom i velikom uspehu. Njihovoj sreći nije bilo kraja, a tek su po povratku u Beograd izgled shvatile veličinu uspeha.

– Treću godinu igramo zajedno i mada smo i do sada bile zadovoljne napretkom, ovo je nešto fenomenalno. Malo je reći da smo presrećne, jer smo napravili veliku stvar za budućnost bič – voleja u Srbiji. Malo smo teže primile poraz od Ruskinja u polufinalu, jer smo ih savladale u grupi, ali smo se ipak psihički dobro spremile za Nemice koje su nas čekale u borbi za treće mesto. Oba seta su bila na razliku, što govori o neizvesnosti, ali i našoj upornosti i „debelim živcima“ koje smo imali – rekla je Irena Drobnjak.

Odbojkaški savez Srbije je izgleda napravio pravi potez kada je rešio da ove dve devojke dobiju uslove koji će im omogućiti da na nabolji način dočekaju takmičenja. Toga se setila i Tijana Basić:

– Hvala počasnom predsdniku Aleksandru Boričiću, sadašnjem Nenadu Golianinu, kao i Vladimiru Grbiću. Imale smo sjajne uslove, radile dva puta dnevno, spremili se dobro da bi stigle do medalje. Naravno, zahvalnost i treneru Nenadu Tatiću, koji je znao kako da nas usmeri na pravi put kada bi malo posustale. Najteže je bilo protiv italijanki, u borbi za polufinale. Vodile su mislim 11:6 u taj breku, ali smo smirenom igom uspele da ih stignemo i prestignemo. Medalja je za sve one koji vole bič – volej u Srbiji, možda putokaz za mlade, a nama znači osnovu na kojoj ćemo da gradimo dalju budućnost. Nadam se sa novim medaljama, pobedničkim postoljima, jer je ovo bilo sjajno.

Pohvale su dobili od svih, čak je i trener Nenad Tatić istakao da su igrale „kao matore“ u nekim momentima kada je to bilo najpotrebnije. Ove devojke, Tijana i Irena, sigurno su budućnost ovog sporta u Srbiji, pokazale su da će se i u Evropi još čuti za njih, za početak. A onda i dalje, šire, više. Vreme je i te kako njihov saveznik.