Aktuelnosti

PUT ZA PARIZ – SAPLITANJE O DOMINIKANU

22. 9. 2023.

Sve je bilo – suprotno očekivanjima. Posle četiri pobede, usledio je bolan poraz, a krivac je opet isti – Dominikana. Devojke sa Kariba su opet, kao pre par meseci, savladale svetske šampionke i slobodno mogu reći da su trenutno bolje od najboljih na planeti. Ono šton se svi nadaju, odnosno veruju, a i realno je poprilično, da ovej poraz od istog rivala neće imati fatalan ishod, kao poneuti u Koreji. Mora se raditi brzo, treba se vratiti na stari put, i dokazati kvalitet već protiv Holandije (subota 10,00 časova). O Kini se za sada ne razmišlja.

Pouke iz poneutog poraza u Koreji su sigurno izvučene, ali po svoj prilici ne do kraja. Ponovile su se greške u ključnim momentima, ponovile su se velike oscilacije u igri, loš početak skoro svakog seta… Ipak, mora se istaći sjajna partija Dominikanki, koje su prosto igrale kako su one htele, a kako nije odgovarali devojkama koje je na teren slao Đovani Gvideti.

Ustvari, ona odbojkaška izreka da „jedan tim igra onoliko koliko mu drugi dozvoli“, sada se odnosila na srpsku selekciju. Jednostavno su za protivnika imale izuzetno motivisanu selekciju, koja je možda kao retko koja na planeti, fizički dominantnija. Za razliku od meča u Koreji, odbojkašice iz Dominikane su sada dominirale u napadu. Ali, ukoliko bi utakmica trebalo da „stane u jednu“ složenu rečenicu, onda bi to bilo da je reprezentacija Srbije lako dozvoljavala rivalu da stvori nekoliko poena prednosti, koje bi kasnije stizale, ali usled velike potrošnje, nisu imale energije da okončaju setove u svoju korist. To se odnosi na prvi i treći period, dok u četvrtom plave nisu bile „u priči“, baš kao Dominikanke u drugom. Ali kada se podvuče crta – 3:1. I skoro sve vreme je Đovani Gvideti probao da pronađe devojke koje će biti nezgodne za „drugu stranu“, ali nije mnogo uspevao u tome. Ako bi se birao najzaslužniji za pobedu, odnosno najveći krivac za poraz, onda je to svakako sjajni libero Brenda Kastiljo. Pohvatala je sijaset lopti u odbrani, iz teških situacija „crtala“ svojim napadačima lopte koje su one smečovale bez ikakvih problema. Protivnički servis, ono što je išlo na nju, umirivala je bez problema, a iz jedne od odbrana, uspela je čak i da poentira. Imala je čime da se pohvali i Aleksandra Jegdić, ali svoju sjajnu statistiku neće pamtiti po pobedi. A generalno, brojke kažu da su napadački timovi bili podjednako uspešni, blokerski Srbija za tri bolja, u prijemu servisa za velikih 25 procenata. Ali…

Ne može se reći da se srpske odbojkašice nisu trudile, da se nisu borile, ali mora se priznati pobeda boljem, okrenuti se narednom protivniku, i izađu iz trenutne krize onako kako je to najbolje. A s obzirom da je sutra protivnik Holandija, onda da sve bude kao nedavno u Briselu.

Statistika Srbija Dominikana

 

Aleksandra Jegdić: Ništa nije gotovo

-Ima još dosta da se igra, još dve utakmice i ništa nije gotovo. Daleko od toga. Mislim da su Dominikanke u nekim momentima imale više sreće. Mi smo na momente igrale lepo, ali su se one neverovatno branile i ispucavale lopte po bloku. Nismo uspeli da se odbranimo u bitnim momentima i to nas je koštalo poraza. Mislim da je odlučio treći set, da im je to jednostavno ulilo još više samopouzdanja. Isto tako sam sigurna da bi mi na kraju slavili da smo osvojili taj period igre. Okrećemo se već Holandiji, dobro ćemo se spremiti i nadam se pobedi.

 

Slađana Mirković: Nastavljamo da se borimo

-Nismo uspele da pobedimo jednog kvalitetnog protivnika i doživele smo prvi poraz. One su igrale sjajno, a kod nas neke stvari koje su do sada bile jako dobre, nisu funkcionisale na tom nivou. Leto je dugo i naporno, možda nas je malo i umor stigao. Takmičenje je teško, a bodovi će se deliti i u drugim mečevim. Slede nam Holanđanke, znamo šta i kako igraju, sećamo se dobro meča polufinala sa Evropskog šampionata. Nastavljamo da se borimo za kartu za Pariz.

 

Đovani Gvideti: Sve je otvoreno

-Bila je to jako teška utakmica sa protivnikom koji je igrao jako, jako dobro. I to u svim delovima meče i fazama igre. Odbrana i prijem servisa su im bili jako dobri, u napadu uvek imaju nekoliko solucija, kao i uvek. Okrećemo se nastavku takmičenja, jer sve je otvoreno i želimo da pobedimo u oba meča do kraja. I sa Holandijom će takođe biti teško i moramo da se spremimo najbolje što možemo.

 

Rezultati, parovi, plasman…

A grupa (Ningbo), prvo kolo: Srbija – Meksiko 3:0, Dominikanska Republika – Češka 2:3, Holandija – Kanada 2:3, Kina – Ukrajina 3:0, drugo kolo: Holandija – Češka 3:0, Dominikanska Rešublika – Kanada 3:2, Srbija – Ukrajina 3:0, Kina – Meksiko 3:0, treće kolo: Srbija – Kanada 3:0, Dominikanska Republika – Ukrajina 3:0, Holandija – Meksiko 3:1, Kina – Češka 3:0, četvrto kolo: Holandija – Ukrajina 3:0, Dominikanska republika – Meksiko 3:0, Srbija . Češka 3:1, Kina – Kanada 2:3, peto kolo: Srbija – Dominikanska Repblika 1:3, Kanada – Ukrajina 3:1, Češka – Meksiko, Kina – Holandija. Plasman: Srbija Holandija i Dominikanska Republika po 12, Kina 11, Kanada 8, Češka 2, Meksiko i Ukrajina bez bodova. Parovi šestog kola: Češka – Ukrajina, Kanada – Meksiko, Srbija – Holandija, Kina – Dominikanska Republika.

 

B grupa (Tokio): Belgija – Bugarska 3:0, Turska – Portoriko 3:0, Brazil – Argentina 3:0, Japan – Peru 3:0, drugo kolo: Belgija – Portoriko 1:3, Turska – Bugarska 3:0, Brazil – Peru 3:0, Japan – Argentina 3:0, treće kolo: Belgija – Argentina 0:3, Turska – Peru 3:1, Brazil – Bugarska 3:2, Japan – Portoriko 3:0, četvrto kolo: Belgija – Peru 3:0, Turska – Argentina 3:1, Brazil – Portoriko 3:0, Japan – Bugarska 3:0, peto kolo: Portoriko – Argentina 3:2, Bugarska – Peru 3:0, Brazil – Turska 0:3, Japan – Belgija 3:0. Plasman: Japan i Turska po 15, Brazil 11, Belgija 6, Portoriko 5, Argentina i Bugarska po 4, Peru bez bodova. Parovi šestog kola: Portoriko – Peru, Bugarska – Argentina, Brazil – Belgija, Japan – Turska.

 

C grupa (Lođ): SAD – Kolumbija 3:0, Nemačka . Tajland, Poljska – Slovenija, Italija – Koreja 3:0. drugo kolo: Nemačka – Kolumbija 3:1, SAD – Tajland 3:0, Poljska – Koreja 3:1, Italija – Slovenija 3:0, treće kolo: Nemačka – Koreja 3:0, Italija – Tajland 3:0, Poljska – Kolumbija 3:0, SAD – Slovenija 3:1, četvrto kolo: SAD – Koreja 3:1, Poljska – Tajland 2:3, Italija – Kolumbija 3:0, Nemačka – Slovenija 3:2, peto kolo: Kolumbija – Koreja 3:2, Tajland – Slovenija 3:0, Poljska – Nemačka, Italija – SAD. Plasman: Italija i SAD po 12, Nemačka i Poljska po 10, Tajland 5, Koreja i Kolumbija po 2i Slovenija 1. Parovi šestog kola: Kolumbija – Slovenija, Tajland – Koreja, Poljska – SAD, Italija – Nemačka.