Aktuelnosti Svet

RAZLAZ GVIDETIJA I TURSKE

18. 11. 2022.

Jedan od najuspešnijih selektora Turske, italijanski stručnjak Đovani Gvideti, nije više na čelu najbolje ženske selekcije. To je epilog sastanka koji je imao sa predsednikom Federavije ove zemlje, posle čega je rečeno da će uskoro biti poznati detalji. Ugovor je sporazumno raskinut, s obzirom da je glasio zaključno sa Olimpijskim igrama 2024.

I bez detalja, ovo je svakako veliki šok za ljubitelje odbojke u Turskoj, mada se u odbojkaškim krugovima moglo nagađati da postoji mogućnost da se desi upravo ono što se desilo. Rezultati koje postiže najbolja ženska selekcija, poslednjih par godina nisu na željenom nivou. Ove godine Turkinje nisu uzele ni jednu medalju, a imale su finalni turnir Lige nacija kod kuće, gde im je medalju „uzela“ selekcija Srbije. I na nedavno završenom Svetskom prvenstvu njihove igre bile su ispod očekivanja, a ostale su bez medalje još u četvrtfinalu. Ako se pogleda prošla godina, četvrto mesto u Ligi nacija i ispadanje u četvrtfinalu Olimpijskih igara, od Koreje nisu očekivani plasmani. Kasnije su osvojile bronzu na Evropskom prvenstvu u Beogradu, čime su samo ublažile lošu godinu.

Sa Đovanijem Gvidetijem, Turska je osvojila još dve evropske medalje, bronzu 2017. u Azerbejdžanu, a dve godine kasnije i Srebro u Ankari. Između toga, u Nanđingu, 2018. u premijernoj Ligi nacija igrale su finale i poražene su od Amerike. Pre Turske, italijanski trener bio je selektor Bugarske, Nemačke i Holandije.

Ko će biti Gvidetijev naslednik pored klupe turske reprezentacije, još uvek se ne zna. Kandidata je nekoliko i mnogi bi se rado prihvatili posla, naročito što sledeće godine pravo igranja stiče i naturalizovana Melisa Vargas.