Aktuelnosti

SNOVI GENERACIJA POSTAJU JAVA

6. 6. 2023.

Par godina pripremana i nekoliko decenija uspesima zaslužena, odbojkaška kuća, sada se sa sigurnošću može reći, ugledaće konačno „svetlost dana“. Radovi na Nacionalnom trenažnom centru zvanično su otvoreni, iako traju već neko vreme. Ugledne ličnosti iz sveta odbojke, sporta, ali i političkog života Srbije, kao i gosti iz inostranstva, predstavnici sponzora, bivši funkcioneri, kompletna ženska seniorska i obe pionirske reprezentacije, prisustvovali su postavljanju kamena temeljca objekta koji bi trebalo da postane „fabrika“ budućih zvezda ovog sporta. To su učinili predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić, ministar sporta Vlade Srbije Zoran Gajić, kao i jedan već dokazani igrač, Ana Bjelica, i jedan pred kojim bi trebalo da je budućnost, Bogdan Tomašević.

Ovo je nešto o čemu su su sanjale generacije odbojkaša i odbojkašica, kada su pronosili slavu srpskog sporta širom sveta. Na bini su bili i prvi čovek evropske odbojke, a može se reći i utemeljivač projekta velikih rezultata Aleksandar Boričić, predstavnici Svetske odbojkaške federacije Fabio Azevedo i Stiv Taton, gradonačelnik Beograda Aleksandar ŠapićGovoreći o medaljama i uspesima srpske odbojke u poslednjih skoro tri decenije, Ana Brnabić je rekla da mora da gleda u papir koji je spremila, jer je vrhunskih rezultata bilo nebrojeno puno. Jedan od onih koji su u njima učestvovali, aktuelni ministar sporta Zoran Gajić, istakao je nemerljiv doprinos Vlade Republike Srbije, predsednika Aleksandra Vučića i svih onih koji su razumeli potrebu da se on izgradi. Govoreći o značaju, funkcionalnosti i samom izgledu objekta, skoro svi su u svojim govorima izgovarali dve reči- evropski i svetski. Bila je to prilika da se na jednom mestu okupe svi oni koji su godinama radili na tome da se desi upravo ono što se desilo dana 6. juna 2023. Ovaj datum biće jedan od bitnih kada se jednog dana budu sumirali uticsi. Drugi bi, porečima ministra Gajića, trebalo da bude negde u maju 2025. godine, za kada je predviđen završetak radova Nacionalnog odbojkaškog trenažnog centra.

 

IZGLED CENTRA

Nacionalni odbojkaški trenažni centar biće objekat na 20 hiljada jvadratnih metara i trebalo bi da izgleda ovako:
Prizemlje objekta čine dve garaže sa odvojenim parking prostorima ukupnog kapaciteta 53pm, tehničke prostorije, hala za trening sa pratećim i pomoćnim prostorijama i ulazni hol smeštajnog prostora za sportiste sa restoranom.
Prvi sprat je planiran sa stepenišnim platoima iz pravca parkinga na otvorenom i pešačkog pristupa kompleksu iz pravca ulice Tošin bunar, tribine hale za trening, parter hale za odbojku na pesku i prostor za posmatrače, prateće i pomoćne prostorije u funkciji sporta, pripadajućeg poslovanja i smeštajni prostori za sportiste. Parter hale za trening se sagledava u punoj površini, ali ne ulazi u obračun površine.
Drugi sprat obuhvata prostore lože hale za trening, mediko blok i oba kraka smeštajnih prostora za sportiste. U kraku smeštaja za sportiste, koji je bliži ulici Tošin bunar, su planirane dve sobe prilagođene osobama sa invaliditetom. Tribine i parter hale za trening, kao i parter hale za odbojku na pesku se sagledavaju i u ovoj etaži, ali ne ulaze u obračun površina.
Treći sprat obuhvata oba kraka smeštajnih prostora za sportiste i drugi nivo mediko bloka, tj.teretanu. Takođe, i na ovom nivou se mogu sagledati obe hale sa pratećim prostorima za posmatrače, ali ne ulaze u obračun površina. U kraku smeštaja za sportiste, koji je bliži ulici Tošin bunar, su planirane dve sobe prilagođene osobama sa invaliditetom.
Četvrti sprat čine smeštajni prostori za sportiste u oba kraka objekta, a preostali deo objekta je pod krovnim ravnima.
Peti sprat čine smeštajni prostori za sportiste u kraku objekta ka dubini parcele, dok je krak objekta bliže ulici Tošin bunar korisna krovna terasa sa pristupnim stepenišnim prostorom.