Aktuelnosti

SP 2022. – DA SE PO JUTRU DAN POZNAJE

26. 8. 2022.

Sve ono što su radili tokom ovog reprezentativnog leta, najbolji odbojkaši Srbije trebalo bi da “pretoče” u delo na Svetskom šampionatu koji se igra u Sloveniji i Poljskoj od danas do 11. septembra. Tim koji je izabrao Igor Kolaković sa svojim saradnicima, a koji čine Nikola Jovović, Vuk Todorović, Aleksandar Atanasijević, Dušan Petković, Nikola Peković, Milan Katić, Uroš Kovačević, Nemanja Petrić, Marko Ivović, Pavle Perić, Marko Podraščanin, Srećko Lisinac, Petar Krsmanović i Nemanja Mašulović, odradili su sve ono što im je bilo zadato i što je stručni štab isplanirao.

Liga nacija je bila samo prišremno takmičenje, da se neki igrači dovedu u stanje non stop igranja, drugi da se odmore, a treći da odigraju onoliko koliko im je potrebno posle napornih klupskih sezona. Nikome nije mnogo teško palo neučestvovanje na “fajlan ejt” turniru u Italiji, jer su imali vremena da se kvalitetno uvedu u rad za Svetsko prvenstvo. Mnogo treninga, nedaća sa povredama, sve je to mučilo i selektora, ali i same igrače. Međutim, u Katovice su otputovali spremni, željni da daju trenutni maksimum, da pokažu svoj kvalitet koji poseduju i nekako iz drugog plana “nišane medalju. Najbitnije je da su svi zdravi, a sistem takmičenja, u kme posle tri kola u grupi, odmah sledi “nokaut” faza i gde do medalje treba samo sedam mečeva, sasvim sigurno odgovata plavima.

Prvi rival je Ukrajina (subota 20,30 časova), drugi Portoriko (ponedeljak 17,30), a treći Tunis (sreda 17,30), i sve su to timovi koji ne bi trebalo da predstavljaju veliki problem, ali pod uslovom da srpski tim odigra na svom nivou.

Sve do sada učinjeno se briše, kreće ono najvažnije, kreće svetski šampionat, a Ukrajina je u poseldnja dva meča, na poslednja dva Evropska šampionata, silno namučila selekciju Srbije.

-Skoro da smo se vratili na mesto gde smo bili pre samo par dana – kaže selektor Kolaković, aludirajući na turnit Memorilaj Vagner, koji su odigrali pre samo nekoliko dana, posle čega su se vratili u Beograd i “dotrenirali” još par treninga. – Videli smodvoranu, trenirali smo u njoj, prilagođavamo se polako za početak. Ustvari, naše prilagođavanje je počelo još kada smo otišli na Kopaonik i sada bi samo trebalo da zadržimo entuzijazam i motivaciju koje imamo od prvog dana. Meč sa Ukrajinom je vrlo bitan, jer je na početku Svetskog prvenstva, i to je protivnik koga izuzetno cenimo, ali siguran sam da je sve do nas. Jer, kako budemo mi igrali, tako ćemo i proći. A verujem da ćemo igrati dobro i ne samo taj meč.

U svakom slučaju, bilo bi lepo da se počne sa trijumfom i da se po jutru dan poznaje

 

Sistem takmičenja

A GRUPA (Katovice), prvo kolo: Srbija – Ukrajina, Portoriko – Tunis

B GRUPA (Ljubljana), prvo kolo: Brazil – Kuba 3:2, Japan – Katar 3:0

C GRUPA (Katovice), prvo kolo: SAD – Meksiko, Poljska – Bugarska

D GRUPA (Ljubljana), prvo kolo: Slovenija – Kamerun, Nemačka – Francuska

E GRUPA (Ljubljana), prvo kolo: Kina – Turska, Italija – Kanada

F GRUPA (Ljubljana), prvo kolo: Holandija – Egipat, Argentina – Iran

Plasman u drugu fazu takmičenja, obezbediće po dve prvoplasirane selekcije iz svake grupe, kao i četiri najuspešnije trećeplasirane. Od tada kreće osmina finala, potom četvrtfinale, polufinale i mečevi za medalje i konačan plasman.